Dummy training

Dummy training

Wat is het en waarom moet ik dit mijn hond aandoen?

Voordat ik je later in dit artikel wat inspiratie geef voor het gebruik van de dummy, wil ik eerst even verduidelijken wat een dummy eigenlijk is, wat je ermee doet en waarom zoveel honden er zo van genieten.

Wat is dummytraining?

Dummy training werd oorspronkelijk gebruikt om jachthonden te trainen. De dummytraining kan echter ook zonder jachtambities en zonder grote inspanning met de hond worden gebruikt.
In principe mogen de honden tijdens de dummytraining hun beoogde taak volgen en “iets” (de hond kan het bijna niet schelen) terugbrengen naar hun baas, waarvoor ze dan worden beloond. Het apporteren vraagt ​​veel concentratie van de hond. Afhankelijk van de oefening wordt ook de neus gebruikt. Sommige honden vinden dit makkelijker, anderen vinden het apporteren zo leuk dat ze de hele dag iets in hun mond dragen.

Wat is een dummie?

De dummy werkt als soort vervanger voor wild of geschoten eenden. Terwijl echte dode dieren soms worden gebruikt bij jachttraining, worden alleen dummies gebruikt voor recreatief gebruik. Er zijn twee verschillende soorten dummies. Dummies die gevuld zijn met zand en dummies die je kunt vullen met lekkers. Sommige honden doen het beter met dummies zonder de sterke geur van hondensnoepjes, anderen hebben ze nodig voor extra motivatie.

Voor welke honden is dummy training geschikt?

Jachthonden, retrievers en werkhonden (bijvoorbeeld Australische Herders) genieten vooral van dummytraining omdat ze daar doen waarvoor ze gefokt zijn. Hoewel het werk van een jachthond iets gevarieerder is en ook speuren, volgen en wegrukken omvat, werden retrievers “alleen” gefokt om het geschoten wild naar de jager te brengen. Golden retrievers zijn bijvoorbeeld speciaal gefokt om geschoten eenden uit het water te halen en hebben daarom niet alleen een bijzonder “zachte mond” en zwemvliezen, ze zijn door hun dikke ondervacht ook zeer ongevoelig voor kou in het water.
Jouw hond hoeft geen jachthond of retriever te zijn om van de dummytraining te genieten. Probeer het gewoon en wees geduldig. Het duurt soms even voordat de honden het principe van het apporteren begrijpen.

Hoe werkt dummytraining?

Afhankelijk van hoe serieus en met welke intentie je de dummy-training wilt doen, zijn er heel verschillende benaderingen. De dummy training kan bijvoorbeeld worden gecombineerd met het zoeken naar sporen. Hiervoor wordt de dummy over de vloer gesleept en wordt een geurspoor aangelegd dat de hond vervolgens volgt om de dummy aan het einde te vinden en te halen. De dummy kan ook gewoon worden gegooid en vervolgens teruggebracht naar de baas of bazin. Of je verstopt het in het hoge gras. Hier kun je je hond laten kijken waar je heen gaat en de dummy in het begin laten vallen, later kun je een paar keer bukken en doen alsof je de dummy op meerdere plaatsen op de grond legt en later kun je de dummy verbergen zonder dat je hond kijkt. Als je alleen wilt oefenen, is dit een geweldige kans om het “zit & blijf”-commando te oefenen.

Wat heb ik nodig voor dummy training?

Je hebt niet veel nodig. Eigenlijk gewoon een dummy naar keuze en een beloning die je in de dummy stopt of bij je hebt. Eventueel kan een clicker gebruikt worden om de dummytraining in kleine stapjes op te bouwen en/of om de hond duidelijk te maken wat er precies van hem verlangd wordt.

Hier moet je op letten bij het kiezen van een dummy

De hond heeft de dummy in zijn bek, dus deze moet afwasbaar zijn. Aangezien het materiaal van de dummy in direct contact staat met de slijmvliezen in de mond, moet je ervoor zorgen dat er geen schadelijke stoffen in zitten. Synthetische vezels zijn bijvoorbeeld bijzonder onderhoudsvriendelijk, maar kan kankerverwekkende stoffen en microplastics afgeven. Conventioneel geteelde katoen kan pesticiden bevatten.

Je kunt elk soort lekkernij als vulling gebruiken, maar ook droogvoer.

Tip: De voerdummy is ook leuk als traktatiezakje voor onderweg. Je hebt dus geen extra tas nodig en hebt altijd de dummy bij je voor kleine ophaaleenheden.

Een dummy kopen

Een dummy kopen kun je onder andere bij de volgende online winkels, waarbij je een grote keuze hebt. Koop er eventueel meerdere, om te testen welke voor jou en je hond het beste werken.

Soortgelijke berichten

Hondenverzekering

Het kost gemiddeld tussen 20 en 40 euro per maand. Dat is toch niet teveel voor jouw hond?
Dat is liefde

Facebook

Bezoek onze facebookpagina voor het laatste nieuws.