Oorsprong en geschiedenis

Geschiedenis van de Australische Herder

Waar komt de Australische Herder oorspronkelijk vandaan?

Wie de naam Australische Herder hoort gaat er natuurlijk meteen vanuit dat het prachtige hondenras uit Down Under, oftewel Australië, komt. Hoewel dit natuurlijk het meest voor de hand liggende antwoord is, is het niet correct. De Aussie is een Amerikaans hondenras van weinig bekende oorsprong.
Zowel fokkers als liefhebbers van Australian Shepherd zijn verbaasd over de ware oorsprong van dit ras en de originele honden die werden gekruist om de Aussie te creëren zoals we die nu kennen.
De eerste fokkers waren minder bezig met het uiterlijk van de hond. Wat nodig was, was een gewillige en intelligente hond met uitstekende herdersvaardigheden die zich kon aanpassen aan het leven en werken op boerderijen en ranches. Het was eigenlijk gewoon een gelukkig toeval dat de Australian Shepherd buitengewoon mooi bleek te zijn en ook vanwege zijn diverse kleurvarianten een grote populariteit genoot.

In het begin van de 19e eeuw kwam er veel vee, vooral merinoschapen, naar de Verenigde Staten, samen met immigranten uit Europa en Australië. De kolonisten vestigden zich aanvankelijk voornamelijk aan de oostkust van de VS en brachten hun honden mee met hun schapen en andere dieren. Waaronder natuurlijk veel herdershonden.

Uit de verschillende beschikbare viervoeters werden uiteindelijk die met de beste eigenschappen gekruist om robuuste, intelligente en volhardende herdershonden te krijgen.

De honden die uit deze “kruizingen” voortkwamen, hadden toen nog geen uniforme naam. Soms werd je gewoon Collie of Shepherd genoemd. Afhankelijk van waar de kolonisten of boeren vandaan kwamen met hun viervoeters, werd de landsaanduiding aan de naam toegevoegd. Er waren bijvoorbeeld Engelse herders en ook Australische herders.

Welke honden zijn de voorouders van de Australian Shepherd?

Vanwege de naamgeving van sommige herdershonden die hierboven zijn beschreven, is het tegenwoordig des te moeilijker om de werkelijke oorsprong van dit ras te onderzoeken. Een Engelse herder had bijvoorbeeld weinig te maken met het Amerikaanse ras met dezelfde naam vandaag en beschreef in die tijd eenvoudig de oorsprong van de gebruikte honden.
Er zijn echter aanwijzingen dat de Oud-Duitse herdershond een voorouder kan zijn van de Australische Herder. Evenzo hebben Spaanse herdershonden waarschijnlijk aanzienlijk bijgedragen aan het uiterlijk van de hedendaagse Aussies.

Vooral de honden van de Baskische kolonisten uit het grensgebied tussen Spanje en Frankrijk worden tegenwoordig beschouwd als mede-oprichters van het ras. Sommigen kwamen rechtstreeks vanuit Spanje naar de Verenigde Staten, terwijl andere Baskische kolonisten een tijdje in Australië woonden voordat ze met hun honden en schapen in de Verenigde Staten belandden.

Wat hebben schapen met de naamgeving te maken?

De reden voor deze omweg via het Australische continent was waarschijnlijk het merinoschaap. Oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Afrika, werden de dieren tot de 18e eeuw uitsluitend in Spanje gefokt en hun export uit het land werd op straffe van de dood verboden.
Toen de schapen met hun felbegeerde fijne wol eindelijk werden geëxporteerd, trokken ook grote kuddes naar Australië en vandaar naar de Nieuwe Wereld. Natuurlijk waren er ook de deels Baskische herders en hun herdershonden.

De Amerikanen noemden de nieuwe schapen gewoon “Australian Sheep” en de honden die ze verzorgden “Australian Shepherd”. Tegenwoordig wordt aangenomen dat het dankzij dit feit is dat de Aussies Australian Shepherds worden genoemd.

Mogelijke voorouders van de Aussies zijn:

  • Oud-Duitse herdershond
  • Schotse herder
  • Diverse Spaanse en Ierse herdershonden
  • Cumberland-herdershond
  • Engelse herder
  • Bouvier des Flanders
  • Glenwherry Collie
  • Dorset Blue Shag

De goudkoorts markeert het begin van het echte fokken van de Australische Herder.

Sommige kolonisten durfden met hun kuddes en natuurlijk hun honden naar het westen van de Verenigde Staten te vertrekken. De klimatologische omstandigheden die ze daar aantroffen waren echter totaal anders dan die in het milde oosten van het land. De meegebrachte herdershonden waren niet goed bestand tegen het warme en droge weer in het westen en de extreme kou in het noordwesten. Daarom hadden de herders een ander soort herdershond nodig die goed bestand was tegen zowel het klimaat als het ruige terrein. De basis voor de Aussie-fokkerij werd gelegd.

Aanvankelijk bleef het aantal ranches en boerderijen in het westen klein. Met de goudkoorts van het midden van de 19e eeuw stroomden echter hordes mensen naar het Westen en de vraag naar benodigdheden zoals wol, schapenvlees en rundvlees nam snel toe. Om aan de vraag te voldoen, werden de kuddes groter en kwamen er meer boeren en veehandelaren naar de regio. Dienovereenkomstig waren er meer honden nodig om het vee te hoeden.

Het moesten robuuste, volhardende honden zijn die goed overweg konden in het onontgonnen terrein en daar zelfstandig konden denken en handelen. Desalniettemin moeten ze gemakkelijk trainbaar en oproepbaar zijn en opdrachten nauwkeurig uitvoeren. De honden die uit de kruisingen voortkwamen, gingen uiteindelijk steeds meer op elkaar lijken qua uiterlijk en karakter en er ontstond een bepaald type werk- en herdershond: de Australische Herder!

Heilige Geest Honden.

Inheemse Amerikanen vereerden de Australian Shepherd en hun vroege voorouders en beschouwden deze dieren als heilig. De honden hadden verschillende vachtaftekeningen en vaak ijsblauwe of twee verschillend gekleurde ogen.

Daarom noemden de Indianen ze “spookogige honden”. Ze weigerden vaak om met de goddelijke honden of hun baasjes om te gaan. Reizigers met zo’n hond mochten echter ongedeerd door het Indiase land gaan en hoefden niet bang te zijn voor een aanval.

De geheime sterren op de rodeo.

Toen de Idaho-boer Jay Sisler vanwege een enkelblessure niet kon werken, begon hij uit verveling een paar Australian Shepherd-puppy’s meer te trainen. Het bleek dat de honden snel leerden en zeer getalenteerd waren, en Jay had ook een natuurlijke gave om met honden om te gaan. Hij leerde hen geweldige trucs zoals lopen op twee benen, handstanden doen, touwtjespringen en zelfs balanceren op een paal met hun achterpoten.

Per slot van rekening showde hij in de jaren ’50 en ’60 zijn buitengewone honden op rodeoshows en het publiek hield van en vierde de slimme honden. Heel wat mensen wilden zo’n slimme en buitengewoon mooie hond bezitten. De Australische Herders hadden de sprong gemaakt van boerderijhond naar felbegeerde gezinshond.

De Aussies Queenie, Stub en Shorty als filmsterren met een ongebruikelijke vergoeding.

De populariteit van de Australian Shepherds bereikte uiteindelijk een hoogtepunt toen Sisler’s honden Stub, Shorty en Queenie in hun eigen tv-show genaamd “Stub” verschenen. Twee Disney-films volgden: Run Appaloosa Run en Stub: The Greatest Cowdog in the West. Dit zorgde voor een enorme vraag naar het ras en tot op de dag van vandaag hebben de Aussies talloze fans over de hele wereld.
De drie honden bezegelden zo de triomf van het ras met de lange speelfilms. Deze harige sterren werden oorspronkelijk alleen voor de lol getraind. Sisler bracht deze training echter naar een heel nieuw niveau en creëerde nieuwe en soms grappige trucs en trucs.

Natuurlijk prees en motiveerde Jay Sisler de Australian Shepherds altijd. De meest begeerde beloning van de drie Aussies was echter zelfgemaakte pannenkoeken.

Naast rodeoshows en televisieoptredens deden Shorty, Queenie en Stub ook hun reguliere werk op de ranch en hoedden ze vee met Jay.

Bovendien fokte Sisler met hen op zijn boerderij in Idaho. Veel van de huidige Australische herders zijn terug te voeren op deze drie herdershonden. Zo werden Shorty’s nakomelingen “Wood’s Jay” zeer bekend en waren in eigendom van Fletcher Wood, een van de eerste Australische fokkers.

Hyper Hank

Een andere bekende Australian Shepherd was Hyper Hank. Hij en zijn baas Elden McIntire waren gepassioneerde supporters van de hondensport “Disc Dog” of ook wel “Frisbee Dog” genoemd.
In de jaren ’70 traden ze op in de populaire Super Bowl samen met whippet-man Ashley en waren ze zelfs te gast bij president Jimmy Carter in het Witte Huis. Daar speelde dochter Amy met Hyper Hank in de tuin. Waarmee? Frisbee natuurlijk!

Soortgelijke berichten

Hondenverzekering

Het kost gemiddeld tussen 20 en 40 euro per maand. Dat is toch niet teveel voor jouw hond?
Dat is liefde

Facebook

Bezoek onze facebookpagina voor het laatste nieuws.