Mini Australische Herder

Mini Australische Herder

De Mini Australian Shepherd is een miniatuurvorm van de Australische Herder. Hij wordt vaak een Aussie genoemd. De Mini is direct herkenbaar als de miniatuurversie van de standaard Australian Shepherd. Het is een goed geproportioneerde en zeer wendbare, en tegelijkertijd zeer sterke herdershond. De hond heeft middellang tot lang haar, en een rechte tot licht golvende vacht met een dichte ondervacht. De vacht is uitermate weerbestendig, en zeker niet te weelderig of te fijn. De Aussie is sterk maar nooit onhandig, of het nu een Mini of een standaard is. De mini, net als de standaard, straalt een actieve en levendige persoonlijkheid uit. En dat is hij ook.

Een breed scala aan vachtkleuren is toegestaan ​​voor de Standaard Australische Herder. Dit zijn de typische gevlekte patronen. De merle kleur produceert ook de verschillend gekleurde ogen, meer bepaald het lichtblauwe tot witte oog. De werkende Aussie, de ogen waren en zijn een groot nadeel voor hun oorspronkelijke werk in de felle zon. Merle is een, zoals vaker wordt aangegeven, genetisch defect dat naast kleur ook doofheid en blindheid kan veroorzaken.

Hoe groot is een mini Australian Shepherd?

De FCI, heeft geen standaard voor de mini Australische Herder. De American Kennel Club (AKC) heeft het herkend en geeft de volgende maten: Reuen dienen een schofthoogte te hebben van 35 tot 46 centimeter, teven zijn iets kleiner. Dus maar liefst 10 centimeter kleiner dan bij de standaard Australische Herder. Volgens de AKC is het niet toegestaan ​​om over of onder deze maten te gaan.

Hoe oud wordt een Mini Australian Shepherd?

De Aussie kan een hoge leeftijd bereiken. Bij een gezond gefokte Mini Australian Shepherd zou de levensverwachting ongeveer 12 jaar moeten zijn.

Welke kenmerken heeft een Mini Australian Shepherd?

De Australian Shepherd is intelligent en zeer wendbaar. Het is een werkhond met hele sterke herders- en bewakingsinstincten. De Mini wordt vaak aangeprezen als de ideale gezinshond, Maar het hoeft niet echt een makkelijk hond zijn als je er niet genoeg tijd voor hebt. Net als alle honden waarbij de taak van het hoeden van vee nog steeds in het karakater zit, is de mini Australische Herders buitengewoon volgzaam en bereid om te werken. Hij daagt zijn baasjes uit en heeft een uitgesproken “will-to-please”. Toch laat hij soms zijn eigen wil zien.

De mini, en de standaard, is een uitstekende partner voor actieve mensen, zowel jong als oud, alleenstaand of met een gezin. Hij is een ideale partner voor allerlei soorten hondensporten, maar ook als gezinshond is hij zeer geschikt. Dit veronderstelt echter dat baas en bazin duidelijk erkend leiderschap hebben en dat de hond het mentaal en fysiek druk heeft. Dit ras straalt een overtuigende levensvreugde en vrolijkheid uit. Je mag de kwaliteit van een Mini Australian Shepherd nooit beoordelen grootte, oogkleur of vachtkleur. De bijzondere eigenschap van deze kleinere vierveters is natuurlijk hun natuur en hun karakter.

Waar komt de Mini Australian Shepherd oorspronkelijk vandaan?

De geschiedenis en herkomst van de standaard Australische Herder kun je HIER lezen.

Lange tijd verzetten veel eigenaren zich tegen zijn officiële erkenning als ras uit bezorgdheid over de schadelijke effecten van rashonden op de gezondheid. Deze zorg was niet ongegrond. De vraag naar het ras werd spontaan erg hoog, en dat had weer allerlei nadelen. Het feit dat de Aussi het merle-defect van de collie had geërfd, kwam tegemoet aan de modegrillen van het betalende publiek.

Mensen beoordelen deze prachtige honden met een sterk karakter voornamelijk op hun uiterlijk, zoals mensen dat bijna altijd doen.

De Aussies waren gevarieerd en kwam altijd al in grote en in kleine exemplaren voor. Na verloop van tijd begonnen sommige fokkers in de VS hun eigen hondenras te fokken met de kleinere exemplaren. De Mini Australian Shepherd werd uiteindelijk in 2015 erkend door de American Kennel Club. De internationale rasvereniging, Fédération Cynologique Internationale, heeft het ras overigens nog niet erkend.

Hoeveel verzorging heeft een Mini Australian Shepherd nodig?

Bij een gezond gefokte mini Australische Herder kost de verzorging niet veel moeite, buiten de vacht dan die regelmatig moet worden geborsteld.

Zijn er rasspecifieke ziekten bij de Mini Australian Shepherd?

Van oudsher is de Australian Shepherd een sterk en gezond hondenras. Er zijn tot nu toe geen betrouwbare studies of statistieken over de Mini. Verschillende erfelijke ziekten die veel voorkomen in de Aussie-populatie, zoals erfelijke oogziekten of MDR-1, een metabole afwijking, worden bestreden in het serieus fokken van de Aussie. Vanwege het dierenwelzijn kun je het beste de kleur merle en gepigmenteerde ogen vermijden. Hou er rekening mee dat er, in tegenstelling tot de standaard Aussie, geen controles of officiële regels zijn voor het fokken van gezonde Mini’s.

Hoeveel beweging heeft een Mini Australian Shepherd nodig?

De mini Australische Herder heeft veel beweging en veeleisende activiteiten nodig. Dit ras heeft een zeer goede warmtetolerantie, en dat is natuurlijk in de loop der jaren er steeds meer in gefokt. Bovendien is de hond uitstekend geschikt voor diverse soorten behendigheid, is gehoorzaam en geniet van hondensporten. Ja, de Australische herders en mini’s hebben zulke uitdagingen nodig voor een leven zoals je dat voor dit ras zou mogen verwachten.

Waar koop je een Mini Australian Shepherd?

Als je een jonge mini Australian Shepherd in je leven wilt kopen, moet je echt veel met de hond willen doen en actief willen zijn. En dat over vele jaren. Neem dan tijdig een kijkje bij de fokkers ter plaatse. De fokker zou testresultaten voor relevante erfelijke ziekten in de voorouders van de puppy actief moeten presenteren, wat zoveel wil zeggen is dat je er niet om hoeft te vragen. Het zou goed zijn als de fokker niet fokt met de kleur Merle en andere genetische defecten. Je dient te informeren naar de gezondheid van de ouderdieren en de bereikte leeftijd van de voorouders. Koop de Aussie in geen geval via internet. Daarmee zou je alleen fokkers steunen die hun geld verdienen ten koste van het welzijn van de honden. Vooral bij de Mini is dit een groot probleem.

Is een Mini Australische Herder geschikt voor mij?

De Mini Australische Herder past zich flexibel aan de levensstijl van zijn gezin aan. Zelfs in een flat houden zou geen probleem moeten zijn. Je moet de hond gewoon goed verzorgen en samen met de hond actief zijn, buiten of op de hondenschool. Een huis met tuin is natuurlijk beter.

De Aussie wordt regelmatig in paren gehouden, zodat de honden sociaal contact hebben met hun soortgenoten, wat positief voor de ontwikkeling kan zijn. Een Australian Shepherd, of het nu Mini of standaard is, kan ook goed overweg met andere dieren, vooral paarden. Je moet eigenlijk iedere dag met de Aussie werken en wandelen, pas dan is het een ideale gezinshond, en een trouwe partner.

Hij wil een baan, anders zoekt hij zijn eigen baan, en dat zijn niet altijd de banen die wij mensen leuk vinden. In dat geval kan de hond bijvoorbeeld de kinderen als zijn kudde gaan zien, of de joggers die regelmatig voorbij rennen. Hij is er niet altijd huiverig voor. Een Aussie die onderbenut wordt kan zijn frustratie ook door allerlei destructieve activiteiten laten zien. Daar kan een Aussie aan ten onder gaan. Daarnaast vraagt de hond niket veel, buiten dan de regelmatige borstelbeurt.

Een Mini Australian Shepherd kan makkelijk getraind worden, maar het vereist wel een bepaalde consistentie, en een ervaren en deskundige hand van een hondenkenner. Het is geen hond om mee te beginnen als dit je eerste hond is.Aan de andere kant kan het niet worden uitgevoerd zonder werktaken, zonder mentale en sportieve uitdagingen. Samenwerken moet mens en hond een ​​innerlijke behoefte zijn. Het moet leuk zijn, baas en bazin, en de Aussie. Hij is over het algemeen geen hond voor beginners. De Aussie heeft een mooi, open karakter, wil leren en zich oriënteren op zijn baas en bazin.

De hond zal soms met zijn intelligentie en vastberadenheid een uitdaging voor de vaardigheden voor wat betreft het opvoeden van een hond kunnen zijn. Juist daarom heb je als baas of bazin wel de nodige ervaring nodig, en is het dus geen hond voor beginners. Dan krijgt de baas of bazin van een mini Australische Herder een liefdevolle, begripvolle band met deze viervoeters. Een liefdevolle hand is nodig, zonder hardheid, want het is ook een gevoelige hond. De basis voor iedere opvoeding van een hond, welk ras dan ook, is een hechte band tussen baas en hond. Hardheid en de kazernestijl zullen natuurlijk volledig contraproductief zijn.

Juist door deze relatie en opvoeding kan een zeer respectvolle relatie ontstaan, waarin veel vertrouwen is. Een hele intieme band met wederzijds begrip en veel vertrouwen van de hond naar de baas of bazin. Mini Australian Shepherd zijn dan bijzonder mensgericht.

Soortgelijke berichten

Hondenverzekering

Het kost gemiddeld tussen 20 en 40 euro per maand. Dat is toch niet teveel voor jouw hond?
Dat is liefde

Facebook

Bezoek onze facebookpagina voor het laatste nieuws.