Karakter en temperament van een Australische Herder

Karakter en temperament van de Australische herder

De Aussie werd oorspronkelijk, en wordt tot op zekere hoogte nog steeds, gebruikt als herdershond. Werken met vee vereiste onafhankelijk denken en initiatief, evenals goed teamwerk en communicatie met de eigenaar.

De Australian Shepherd is zeer volhardend en kan langdurig geconcentreerd werken. Een licht jachtinstinct zit het ras in het bloed, dankzij hun herderwerk. De Aussie is ook een scherp waarnemer en zeer intelligent. De hond merkt de fouten en inconsistenties van zijn baas onmiddellijk op en weet deze in zijn voordeel te gebruiken.

Hij heeft ook een uitgesproken bewaker en beschermend instinct en heeft de neiging om te beschermen. Dit was nadrukkelijk gewenst, aangezien de Australische Herdervniet alleen als herdershond werd gebruikt, maar ook de boerderij of ranch moest bewaken. Daarom reageert hij soms gereserveerd naar vreemden of bezoek, maar warmt hij snel op als zijn baasje hem laat zien dat het oké is en dat er geen gevaar is.

Welk karakter heeft een Australische herder?

Er wordt gezegd dat de Aussie een will-to-please heeft. Dit betekent echter niet dat de hond altijd meteen begrijpt wat er van hem verlangd wordt, dat hij blindelings zijn baasje volgt en zich min of meer zelfstandig opvoedt. Hij heeft echter een snelle greep en leert graag, maar heeft consequente training nodig. Bovendien is de Aussie gelijkmoedig en vriendelijk, maar ook loyaal en gevoelig. Als je je Aussie gelukkig wilt maken, bied hem dan een zinvolle bezigheid aan.

Ander temperament in werklijn en showlijn?

De steeds toenemende vraag naar de knappe Australian Shepherd heeft ertoe geleid dat sommige fokkers zijn gaan nadenken. Omdat de voormalige herdershond nu steeds meer als gezins- of gezelschapshond wordt gehouden, wordt er getracht een Aussie te fokken die evenwichtiger en rustiger is. Hij zou minder hoedende kwaliteiten moeten tonen, die natuurlijk duidelijk aanwezig en gewenst zijn in de werklijn. Fokkers van de showlijn daarentegen beloven vaak een ander temperament en een betere geschiktheid als gezinshond.

Het valt nog te bezien in hoeverre dergelijke inspanningen daadwerkelijk met succes zullen worden bekroond. Zelfs in de werklijn zijn er vertegenwoordigers van het ras die eigenlijk weinig interesse hebben in het hoeden van schapen of andere dieren en niet bezig willen zijn.
Evenzo zijn er zeker enkele Aussies in de showlijn, voor wie het hoeden nog steeds in hun bloed zit. Er zijn dus altijd uitzonderingen in beide foklijnen wat betreft temperament en natuur en garantie is er voorlopig niet.

Zijn er verschillen in temperament tussen Aussie-mannetjes en -vrouwtjes?

Er zijn nog steeds vooroordelen over het geslacht van een hond en zijn trainbaarheid, dominantie of gehechtheid. Teven hoeven echter niet per se gemakkelijker te trainen te zijn en reuen zijn lang niet altijd agressief. Er zijn geen echte geslachtskenmerken bij de Australische Herder. Welke eigenschappen de Aussie later ontwikkelt, hangt af van het individuele karakter van de hond en hoe de viervoeter is gevormd en opgevoed. Natuurlijk hebben de Australian Shepherds een aantal dingen gemeen, maar veel componenten spelen een rol bij het versterken van hun karakter.

Is er een verschil in karakter tussen het mannetje en het vrouwtje van de Australian Shepherd?

Hoe zijn de pups gesocialiseerd bij de fokker? Hadden ze familiebanden? Hebben ze al veel kunnen leren kennen, zoals bos, weiland, stad, bus, kinderen, stofzuigers, andere honden en dieren, etc.? In de regel kan de fokker potentiële kopers een beetje inzicht geven in het latere karakter van hun protégés: wie is een bullebak, wie is dapper, wie is gereserveerder, wie is de baas onder de broers en zussen, enz.
Wanneer de Aussie uiteindelijk naar zijn eigenaar gaat, wordt zijn persoonlijkheid verder gevormd. Door middel van opvoeding aan huis, training in de hondenschool en nog veel meer. Dit alles vormt het latere karakter van de Australische Herder.

Er is echter een verschil. En dit houdt in dat de teef ongeveer twee keer per jaar loops is. Op dit moment zijn er speciale hygiënische maatregelen die genomen moeten worden, aangezien de teef bloed kan verliezen. Sommige vrouwelijke honden zijn echter zo voorzichtig en nauwgezet dat ze zichzelf constant verzorgen en daarom zijn er nauwelijks bloeddruppels te vinden.

Op dit moment kan het gedrag echter aanzienlijk veranderen. Sommige teven worden heel knuffelig en aanhankelijk, anderen trekken zich liever terug of slapen veel. Valse zwangerschap kan ook voorkomen en het Aussie-meisje zal plotseling haar speelgoed vertroetelen en beschermen. Natuurlijk moet voorzichtigheid worden betracht voordat verliefde mannen gaan wandelen. Houd voor de zekerheid de hond aan de lijn.

De mannetjes gedragen zich meestal ook anders als een teefje in de buurt looops is. Ze kunnen rusteloos worden, misschien ‘s nachts huilen om hun dierbaren of een tijdje eten weigeren.

Een werkhond zonder baan . De Austtalische Herder als gezinshond?

De Aussie wordt vaak omschreven als gezinsvriendelijk. Dit kan echter niet altijd zo strak worden gezegd. Of een viervoeter goed integreert in een gezin, wordt hem niet automatisch in de wieg gegeven. Het hangt dus minder af van zijn genen dan van vroege inprenting en socialisatie. Iedereen die graag een Australische Herder voor zijn gezin wil hebben en van plan is drie keer per dag met de hond te wandelen en af ​​en toe een balletje te gooien, zal zeker niet blij zijn met een Aussie. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de hond ook niet echt van zijn huis zal genieten.

Een Aussie heeft veel tijd en aandacht nodig. Meer dan welk ander hondenras dan ook. Genegenheid en consistentie zijn ook uiterst belangrijk voor deze gevoelige hond. Velen maken echter de fout om de Aussie constant moe te willen maken omdat het ras zoveel beweging nodig heeft.

Een balans tussen activiteit en rustperiodes is het allerbelangrijkste voor de Australian Shepherd. Als herdershond was er geen non-stop werk voor de viervoeter en dus moet de Aussie leren af ​​en toe uit te schakelen. Als je je hond echter constant en alleen fysiek uitdaagt, krijg je een hond die bijna verslaafd raakt aan sport en bewegen en bovendien in topconditie is.

Het is daarom veel belangrijker om de Australische Herder op de juiste manier te gebruiken. Fysiek als mentaal. Alleen degenen die dit kunnen garanderen, krijgen een uitgebalanceerde hond, die zich prettig zal voelen in hun nieuwe gezin en waarmee je gegarandeerd veel plezier zult hebben.

De Aussie en kinderen

Het kwaliteitskeurmerk “kindvriendelijkheid” kan niet gemakkelijk worden opgelegd aan de Australian Shepherd. En wat betekent het eigenlijk als een hond kindvriendelijk is? Dat hij alles verdraagt ​​wat de kleine boefjes doen? Vindt hij het gekrijs en huilen, staart- of oortrekken niet erg? Het kan zijn dat sommige vertegenwoordigers van het ras het niet erg vinden, maar anderen wel. En zoals zo vaak, hangt het ervan af of de hond al is opgegroeid met kinderen en baby’s of ze heeft mogen leren kennen tijdens de vroege imprinting.

De viervoeter moet in ieder geval met respect worden behandeld en daar hoort ook het sensibiliseren van kinderen over hoe ze met het nieuwe huisdier moeten omgaan. Dat de hond niet de hele tijd geknuffeld wil worden, hij vindt het niet leuk als je zijn hand in zijn mond steekt, hem wakker maakt om te spelen als hij slaapt, etc.

Is de Australische Herder kindvriendelijk?

Grotere kinderen kunnen gemakkelijk worden betrokken bij de opvoeding en training van de hond. Velen staan ​​zelfs te popelen om te helpen als het gaat om het leren van hun nieuwe harige vriend, trucs en trucs, frisbee spelen met de hond of gewoon samen buiten zijn. De Aussie zal er dol op zijn en niets staat een geweldige en unieke vriendschap in de weg!

Aussies houden vaak van HUN kinderen, maar dat betekent niet dat ze ook van andere kinderen houden. Bijvoorbeeld vrienden die op bezoek komen of kinderen op straat.

Het is echter uiterst belangrijk om jouw hond en kinderen nooit zonder toezicht achter te laten. Zeker als het om baby’s of kleine kinderen gaat. Een hond is nog steeds een dier en zelfs de best opgevoede viervoeter kan plotseling en geheel onverwacht reageren.

Toenemende populariteit van de Australian Shepherd en de gevolgen ervan
Zoals zo vaak leidt de grote populariteit van een ras tot een grote vraag, en het is niet ongebruikelijk dat vermeerderaars en dubieuze fokkers hiervan profiteren. Helaas wordt er weinig aandacht besteed aan gezonde en stabiele ouderdieren. Ook dieren met gedragsproblemen of zieke dieren worden nog steeds vrolijk gefokt.

Om het nog erger te maken, velen komen in de verleiding om te kopen door het knappe uiterlijk van de Aussie en komen helaas pas daarna meer te weten over dit ras.
Uiteindelijk leiden deze twee gebeurtenissen vaak tot ongewenst gedrag bij de Australian Shepherd. Een gebrek aan arbeid of klusjes voor de hond en weinig uitdagingen voor de Aussie kunnen leiden tot vervangende acties. Kauwen en keffen op meubels, blaffen naar bezoekers, overdreven beschermende instincten, enz.

Het kan echter ook voorkomen dat hij uit verveling of grote drang plotseling op de kinderen, andere huisdieren, joggers, auto’s of rondvliegende bladeren gaat passen. Als het ergste gebeurt, zal de Aussie ook kort happen zoals hij zou doen bij vee. Het bijt niet, maar het kan erg ongemakkelijk zijn als de hond even laat zien dat hij of zij het er niet mee eens is.

Dus als je jouw herdershond niet genoeg uitdaagt en aanmoedigt, kun je soms gedragsproblemen, een onevenwichtige persoonlijkheid en ongewenste alternatieve activiteiten veroorzaken. Onvoldoende socialisatie en zieke ouders kunnen ook leiden tot mentaal onstabiele honden die overdreven angstig zijn, weinig karakter hebben en ongewenst gedrag vertonen.

Vooroordelen tegen de Australian Shepherd

 1. De Aussie moet moe gemaakt worden!
  ONWAAR. Zoals hierboven vermeld, is activiteit erg belangrijk voor de Australian Shepherd, maar de hond moet ook worden geleerd om rustpauzes te nemen. Wandelingen alleen zijn echter niet genoeg voor de overgrote meerderheid van de Aussies. In het beste geval zijn beweging en hersenwerk echter goed te combineren. Door je eigen creativiteit of in een hondensport zoals behendigheid, hondendansen of mentrailen bijvoorbeeld.
 2. De Australian Shepherd is een workaholic
  WAAR. Dit ras is zeer alert en zeer gefocust. Daarom zou de Australian Shepherd liever vallen dan afzien van een taak. Hier moeten baas en bazin ingrijpen en verplichte pauzes voorschrijven.
 3. Aussies kunnen niet aan de lijn lopen vanwege hun sterke jacht- en hoedinstinct.
  ONWAAR. Het hangt af van hoe de hond is opgeleid en opgevoed. Of hij goed luisterd en of zijn drijfinstinct wordt afgeleid naar andere taken. Jachtinstinct maakt deel uit van het herderswerk, maar het uiteindelijke pakken en doden van de prooi ontbreekt. Deze drive is echter in elke Aussie anders. Sommigen jagen helemaal niet, anderen hebben geleerd dat niet te doen, en een select aantal kan zichzelf misschien niet helpen. Elke Aussie aan de lijn laten is echter onzin.
 4. Je moet een hondensport doen met de Australian Shepherd.
  ONWAAR. Hoewel het zeker geen kwaad kan (integendeel), hoef je niet per se te sporten met de Aussie. Lange wandelingen en trektochten in combinatie met trainen en spelen kunnen ook voldoende zijn. Creativiteit en afwisseling zijn hier vereist. Apporteren, intelligentiespeelgoed, frisbees vangen, nieuwe commando’s of trucs leren, enz. kunnen de hond bezig en uitdagend houden, net als gehoorzaamheid of andere hondensporten.
 5. De Australian Shepherd is een snelle leerling
  WAAR. De Aussie is een snelle leerling, maar dat betekent niet dat ze gemakkelijk te trainen zijn. Consistentie van de eigenaar is vooral belangrijk, omdat de hond niet alleen razendsnel leert wat gewenst is, maar ook zwakheden en inconsistenties onmiddellijk herkent en beide voor zichzelf weet te gebruiken.
  Zijn “will-to-please” is niet gelijk te stellen aan de absolute gehoorzaamheid van de hond en de verminderde inzet bij de training van de kant van de eigenaar, omdat de viervoeter zo graag wil behagen.

Soortgelijke berichten

Hondenverzekering

Het kost gemiddeld tussen 20 en 40 euro per maand. Dat is toch niet teveel voor jouw hond?
Dat is liefde

Facebook

Bezoek onze facebookpagina voor het laatste nieuws.