Hoe lang leeft een Australische herder?

Hoe lang leeft een Australische herder?

De gemiddelde levensverwachting van de Australian Shepherd is 13 tot 15 jaar. Wat in eerste instantie een lange periode lijkt, vliegt voor de meeste eigenaren achteraf gezien snel voorbij.

Daarom is het belangrijk om plezier te hebben met je trouwe viervoeter en van elke seconde te genieten.
Gelukkig kun je als eigenaar ook veel doen om ervoor te zorgen dat de Australische herder een gelukkig en lang leven heeft.

Wat beïnvloedt de levensverwachting van de Australische herder?

Een aantal factoren bepalen de levensduur van de Australian Shepherd. De meeste van hen kunnen worden beïnvloed, maar helaas anderen niet:

 • Dieet en voer.
 • Oefening, fitness en intellectuele activiteit.
 • Algemene gezondheid en ziekten.
 • Sociale contacten en het gezinspakket.
 • Pup uit de fokkerij, hobbyfokkerij, vermenigvuldiger.
 • Gewicht van de hond.
 • Medische benodigdheden.

De levensduur van de Australian Shepherd in vergelijking met andere hondenrassen:

Kleine hondenrassen

 • Mopshond: 12 tot 15 jaar.
 • Chihuahua’s: 10 tot 18 jaar.
 • Jack Russell Terriers: 13 tot 16 jaar.
 • Maltees: 12 tot 15 jaar.

Middelgrote hondenrassen

 • Duitse bokser: 10 tot 12 jaar.
 • Beagles: 12 tot 15 jaar.
 • Engelse Cocker Spaniel: 12 tot 15 jaar.
 • Australische herder: 13 tot 15 jaar.

Grote hondenrassen

 • Duitse herder: 9 tot 13 jaar.
 • St. Bernard: 8 tot 10 jaar.
 • Rottweilers: 8 tot 10 jaar.
 • Newfoundland: 8 tot 10 jaar.

De levensverwachting van honden hangt niet in de laatste plaats af van de verhouding tussen lichaamsgrootte en gewicht. Helaas leven vooral zware en grote rassen het kortst.

Verantwoordelijk hiervoor is de snelle groei van deze honden in de eerste 1 tot 2 levensjaren. Dit gaat vaak ten koste van het bewegingsapparaat en tekenen van slijtage aan gewrichten en botten treden eerder op. Kleinere en slankere hondenrassen hebben daarentegen de grootste kans om echt oud te worden.

Uiteraard zijn de hierboven genoemde leeftijdscategorieën louter gemiddelde waarden. Sommige Australian Shepherds zullen zeker langer leven dan de gespecificeerde 15 jaar, terwijl anderen kunnen sterven voordat ze 13 jaar oud zijn.

Wat is belangrijk voor een lang leven van de Australian Shepherd?

Kies een gerenommeerde fokker van Australian Shepherd

Om de Australian Shepherd-puppy een goede start in een gezond leven te geven, mag je alleen kopen bij gerenommeerde fokkers.

Ze zorgen niet alleen voor een goede socialisatie en de belangrijke basisvaccinatie van het nest, maar fokken alleen met op gezondheid geteste ouders.

Zo heb je de meeste kans op een pup zonder erfelijke ziektes of andere ernstige ziektes.

Daarentegen wordt weinig waarde gehecht aan gecontroleerd fokken voor goedkope puppy’s en puppy’s komen vaak met ziektes naar hun nieuwe eigenaren.

Voldoende lichaamsbeweging en intellectuele activiteit

De Aussie was en is een herdershond. Hij wil werken en nodig zijn. Maar wees voorzichtig: als je met je trouwe viervoeter eindeloze fietstochten maakt of hem non-stop ballen laat halen, voed je soms een echte sportjunkie op.

Daarnaast krijgt de Australian Shepherd een uitstekende conditie. Een explosief en uitputtend mengsel. Het is beter om de hond vanaf het begin rustperiodes voor te schrijven. Zelfs met hoeden, zijn er momenten waarop er weinig tot niets te doen is. Dus de Aussie moet leren uit te schakelen en niets te doen.

Beter dan constant eentonig bewegen is een hondensport om mee te denken of af en toe een kleine mentale uitdaging voor de slimme hond.

Intelligentiespeelgoed, het aanleren van kleine trucjes of een sport als gehoorzaamheid, behendigheid of hondendans bijvoorbeeld. Het hangt af van een goede mix tussen werk- en rustpauzes.

Preventie bij de dierenarts is belangrijk

Laat je Australian Shepherd vaccineren tegen dodelijke ziektes en ontworm de hond regelmatig, maar uiterlijk wanneer een besmetting met darmparasieten is geconstateerd.

Over het algemeen moet je de hond dagelijks controleren op een grote verscheidenheid aan parasieten. Controleer de vacht op teken na wandelingen en gebruik ook een lamsvlo om te controleren op plagen van andere ongenode gasten.

Dit duurt slechts enkele minuten. Als je vindt wat je zoekt, kan een preparaat van de dierenarts de situatie snel verhelpen en vervelende plagen effectief bestrijden. Let ook op andere veranderingen bij de hond. Wonden, haaruitval, plakkerige ogen, maar ook ongewoon of atypisch gedrag.

Onderschat risico op tandsteen

Tandsteen veroorzaakt niet alleen een slechte adem bij honden, maar kan, indien onbehandeld, leiden tot tandvleesontsteking en aanzienlijke pijn, die meestal eindigt in een verlies van eetlust. Gevaarlijke bacteriën uit de mond kunnen zich ook door het lichaam van de hond verspreiden via ontstekingshaarden in de mond en organen infecteren en beschadigen.

Het is daarom belangrijk om de gele of soms bruine plak regelmatig te verwijderen. Beter nog, laat het in de eerste plaats niet gebeuren. Speciale kauwsnacks, speelgoed zoals katoenen touwen, pens of zelfs botten kunnen worden gebruikt voor tandverzorging en als je wilt, kun je je Australische herder laten wennen aan tandenborstels en hondentandpasta.

Met specifiek voedsel wordt de vorming van tandsteen echter geminimaliseerd en kan dit nooit een probleem zijn.

Heeft castratie invloed op de levensduur?

Castratie is medisch gezien niet nodig en een daarmee samenhangende langere levensduur is controversieel. Het is echter bewezen dat vroege castratie van de teef de gevreesde borsttumoren kan voorkomen.

De procedure moet echter voor of na de allereerste hitte worden uitgevoerd, zodat het risico drastisch wordt verminderd.

Veilig op weg.

Wanneer je met jouw Australische herder gaat wandelen, ben je allebei weggebruiker en dien je je verantwoordelijk te gedragen. Op drukke wegen bijvoorbeeld de hond aan de lijn houden om ongelukken te voorkomen. Wanneer je in het donker rondloopt, bijvoorbeeld in de winter, kun je jouw hond herkenbaarder maken met een reflecterende halsband en een reflecterende riem.

Wees voorzichtig bij het ontmoeten van andere honden, vooral als je ze niet kent. Leer de Australian Shepherd ook om onderweg niets op te rapen of te eten. Anders zou hij bijvoorbeeld een gifaas kunnen inslikken. Oefen het loslaten of opgeven op commando, bijvoorbeeld met het commando “Uit!”.
Denk ook aan de veiligheid van jouw huisdier in de auto en maak de Aussie vast met een hondenriem of stop hem in een transportbox. Overigens is het in veel andere Europese landen niet toegestaan ​​om de hond onbeveiligd mee te nemen in de auto. In Nederland is daar geen specifieke wetgeving voor, maar Nederland is wat dat betreft erg laks.

Huishoudelijke gevaren.

Giftige planten, schoonmaakmiddelen, valgevaar van balkons, vuilnisbakken, stroomkabels… Er zijn tal van bronnen van gevaar in huis die moeten worden ingeperkt.
Het is het beste om je huis voor te bereiden voordat je nieuwe huisgenoot arriveert en het hondvriendelijk te maken.

Geschikte voeding voor de Australian Shepherd.

Voer alleen hoogwaardig voer met weinig vulstoffen. Hoewel deze laatste de hond vullen, hebben ze weinig of geen voedingswaarde en kunnen ze allergieën veroorzaken.
Daarentegen is een hoog aandeel vlees in het voer goed, gevolgd door knapperige groenten en fruit. Het maakt niet uit of je de voorkeur geeft aan droog of nat voer of dat je zelf voor je lieveling wilt koken.
Het belangrijkste is dat het dieet gezond en uitgebalanceerd is en dat je overgewicht voorkomt. Denk ook aan vers water, dat 24 uur per dag beschikbaar moet zijn.

Een prachtig familiehuis.

Australian Shepherds zijn graag buiten en zullen geen nee zeggen tegen een groot stuk grond met een tuin. Maar ze willen niet permanent buiten wonen. Ze hebben hun mensenroedel en familieband binnenshuis nodig om gelukkig te zijn. Ook sociaal contact met andere honden is belangrijk voor het welzijn.

Schone lijn en accessoires.

Last but not least moet je natuurlijk alle gebruiksvoorwerpen van de Australian Shepherd verzorgen en regelmatig schoonmaken, zoals een riem, borstels en speelgoed. Zo heb je niet alleen langer plezier van de uitrusting, maar lever je ook een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van de hond. Schone ligplaatsen en voerbakken zijn absoluut verplicht!

Hoe weet ik of mijn Australische herder oud wordt?

Je hond wordt niet van de ene op de andere dag oud. Het is eerder een geleidelijk proces en niet alle kenmerken van een ouder wordende hond komen samen. Je merkt misschien eerst de onwil van je trouwe viervoeter om te bewegen of wat grijze haren in hun vacht.

Dit zijn de meest voor de hand liggende tekenen van een ouder wordende hond:

 • Uw hond slaapt meer dan vroeger en heeft langere rustperiodes nodig.
 • Bij sommige viervoeters neemt het activiteitsniveau langzaam af.
 • Een paar Australian Shepherds hebben de neiging om overgewicht te hebben vanwege hun verminderde behoefte aan beweging.
 • Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn, sommige honden lijken mager en hebben geen eetlust.
 • De vacht van de Aussie wordt grijs, soms dof.
 • In zeldzame gevallen wordt de hond incontinent.
 • De Australian Shepherd is minder flexibel en houdt van gewoontes.
 • Er kunnen stijve gewrichten optreden.
 • De prestatie neemt af.
 • Gehoorverlies kan optreden, evenals verminderd gezichtsvermogen.

Hoe reageer ik op veranderende behoeften van mijn Australische herder naarmate hij ouder wordt?

Pas de duur en intensiteit van de training en het spel aan naarmate de hond ouder wordt. De Australian Shepherd blijft echter meestal een zeer actieve en actieve hond tot op hoge leeftijd. Omdat hij echter vaak niet weet wanneer genoeg genoeg is, moet je zijn werklast indien nodig verminderen.

Als de gewrichten van de hond stijf zijn of zijn rug pijn doet, is het beter om de Aussie in de auto te tillen. Als alternatief kun je een hondenhelling kopen voor gemakkelijke toegang.

De Australian Shepherd zal langer slapen en meer rusten dan vroeger. De hondendeken moet daarom nu worden ingewisseld voor een mooi gewatteerd kussen. Dit voorkomt eelt en is zachter voor de gewrichten.

Pas de voeding aan op het activiteitsniveau van de viervoeter. Een gebrek aan lichaamsbeweging leidt soms tot obesitas. Schakel in dit geval over op een energiezuiniger dieet. Er is speciaal seniorenvoer dat licht verteerbaar is en minder calorieën bevat. In plaats van een of twee grote maaltijden per dag te geven, zoals eerder werd gedaan, kunnen er gedurende de dag meerdere kleine maaltijden worden aangeboden om eventuele spijsverteringsproblemen te verhelpen.

Oudere honden worden vaak een beetje chagrijnig en houden van hun gewoontes.

Als het gehoor en zicht van de Aussie afnemen, moet je de aandacht op jezelf vestigen voordat je de hond aanraakt. Anders wordt hij misschien bang.

Regelmatig borstelen en kammen zorgt niet alleen voor de hond, maar stimuleert ook de bloedsomloop. Aaien heeft een soortgelijk effect.

In zeldzame gevallen worden honden incontinent naarmate ze ouder worden. Ze gaan dus niet met opzet het appartement binnen. Help je trouwe viervoeter en laat hem wat vaker een paar minuten uit, laat hem vaker in de tuin, gebruik absorberende pads (incontinentiedekens) of hondenluiers.

Mijn Australische herder is stervende – vaarwel.

Zelfs aan het langste en gelukkigste leven van de Australian Shepherd komt een einde. Een angstaanjagend en beangstigend vooruitzicht voor de eigenaren.

De viervoeter is immers in de meeste gevallen een geliefd familielid en daarom gewoonweg onmisbaar in het dagelijks leven. Trouwens, wie houdt er van om zich bezig te houden met het onderwerp dood?
Maar als de dag dan eindelijk komt en sommige beslissingen al van tevoren zijn genomen, hoeven eigenaren zich in deze moeilijke tijd niet bezig te houden met en zich te informeren over verschillende opties van euthanasie en begrafenis.

Als je dit doet op een moment dat het goed gaat met de Australian Shepherd, zul je niet zo emotioneel geagiteerd zijn en zul je helderder kunnen denken.

Wanneer de Australian Shepherd moet worden geëuthanaseerd.

Helaas vallen maar heel weinig honden in hun mand in slaap en worden ze gewoon niet wakker. Het merendeel van de viervoeters daarentegen moet worden afgemaakt. Dit betekent dat de baas of bazin de beslissing moet nemen op het juiste moment.

Er zijn veel redenen voor euthanasie en vaak komen meerdere factoren samen:

 • De hond is erg oud.
 • De kwaliteit van leven is enorm beperkt.
 • De hond is ernstig ziek.
 • De viervoeter toont geen levensvreugde meer.
 • Er was een zwaar ongeval.
 • Het dier heeft veel pijn en lijdt enorm

Allereerst wordt natuurlijk alles in het werk gesteld om het leven van de hond te verlengen, het lijden te verlichten en hem een ​​mooie oude dag te geven. Wanneer het eindelijk tijd is om los te laten, is moeilijk te definiëren. Praten met een dierenarts kan helpen, omdat ze de situatie nuchterder en objectiever zullen bekijken. De dieren zelf laten echter vaak zien wanneer ze het niet meer leuk vinden. Als eigenaar moet je niet egoïstisch zijn en je trouwe viervoeter met pijn in het hart verlossen.

Laten inslapen in de dierenartsenpraktijk.

Hoe goed je je ook voorbereidt op deze dag, het zal nog steeds erg emotioneel en verontrustend zijn. Toch kun ja vooraf een aantal zaken met de dierenarts bespreken en voorzorgsmaatregelen nemen zodat je zich op deze zware dag over een aantal zaken geen zorgen hoeft te maken:

 1. Laat de Australian Shepherd inslapen bij de dierenarts
  Bedenk wat er met jouw trouwe viervoeter moet gebeuren na de euthanasie. Wil je hem in de praktijk laten of liever begraven? Wil je hem bijvoorbeeld thuis begraven, dan kun je vooraf het graf graven. Je kunt ook een begrafenisondernemer raadplegen of een geheel andere wijze van begraven kiezen.
 2. Laat je enkele dagen van tevoren de procedure door de dierenarts uitleggen, zodat je niet voor verrassingen of onbeantwoorde vragen komt te staan ​​bij het geven van de injecties.
 3. Vraag om een ​​afspraak buiten of aan het einde van de reguliere kantooruren om een ​​volle wachtkamer te voorkomen.
 4. Heb je nog de mogelijkheid om afscheid te nemen nadat de hond is ingeslapen? Soms hebben dierenartsenpraktijken aparte kamers voor zulke trieste gelegenheden, waar de eigenaren wat tijd krijgen.
 5. Betaal de rekening voor de procedure indien mogelijk vooraf zodat jeer geen omkijken meer naar heeft.
 6. Neem een ​​deken of iets dergelijks mee om je Australische herder daarna in te wikkelen als je hem weer mee naar huis wilt nemen.
 7. Rijd niet als je emotioneel van streek bent. Vraag liever iemand anders om u naar deze afspraak te vergezellen en u te rijden.

Kan mijn Aussie thuis worden geëuthanaseerd?

Veel dierenartsen bieden tegenwoordig aan om naar de huizen van de eigenaren te komen en het huisdier daar te euthanaseren. Dit heeft voordelen voor mens en dier. Als eigenaar is rouwen en afscheid nemen gemakkelijker en minder stressvol voor de Australian Shepherd.
Hij hoeft niet naar de steriele en onpersoonlijke praktijk gereden te worden om vervolgens op de behandeltafel te gaan zitten. Hij kan in zijn mand liggen, op een dekentje of zelfs op schoot bij zijn baasje. Zijn roedel is aanwezig en geeft hem extra zekerheid.

Aai de hond en praat zachtjes met hem voor en tijdens de procedure. Nadat hij eindelijk vredig in slaap is gevallen, kun je hem een ​​tijdje vasthouden en rustig afscheid nemen.

Wanneer kinderen rouwen om de Australian Shepherd.

Kinderen en jongeren worden vaak bijzonder hard getroffen door de dood van een geliefd huisdier. Misschien groeiden ze zelfs op met de hond en ontwikkelden ze een zeer hechte relatie. Dus een familielid en vriend verloren. In zo’n geval zit het verdriet diep en kan het zelfs de eerste ervaring zijn met het onderwerp dood.

Bereid je voor op een gesprek met je kinderen en wees eerlijk. Beantwoord alle vragen die zich voordoen op een leeftijdsgeschikte manier. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om te zeggen dat de Australian Shepherd is weggelopen. Kinderen zullen hem proberen te vinden of in verdriet wachten op zijn terugkeer. Leg in plaats daarvan uit hoe ziek of oud de hond was. Dat hij pijn had en geen fijn leven meer had.

Heel belangrijk: Zeg alsjeblieft niet dat de hond in slaap is gevallen. Dit kan vooral beangstigend zijn voor zeer jonge kinderen. Ze kunnen ‘s avonds in slaap vallen associëren met doodgaan en paniek.
Of het goed is als je jouw kinderen bij de euthanasie aanwezig laat zijn of dat je ze daarna de dode hond weer laat zien, kun je het beste zelf beoordelen. Als de wens op deze manier wordt uitgedrukt, moet je dit zeker overwegen, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Het kan helpen te begrijpen dat de geliefde vriend niet terugkomt.

Om kinderen en jongeren de kans te geven afscheid te nemen, kun je de viervoeter samen begraven, het graf versieren of een kaarsje aansteken voor een foto van de hond. Kleinere kinderen kunnen misschien een foto schilderen of bloemen plukken.

Wat zijn de begrafenisopties voor mijn Australian Shepherd?

Verblijven in de dierenartsenpraktijk.

Iedereen die zijn Australian Shepherd niet mee naar huis kan of wil nemen, heeft de mogelijkheid om de hond na euthanasie bij de dierenarts achter te laten. In dit geval wordt het in eerste instantie in een koelcel bewaard met andere daar overleden huisdieren totdat de kadavers als collectief vervoer door de kadaververwerking worden verzameld. De dieren worden vervolgens verbrand om epidemieën te voorkomen.

Kan ik de Australian Shepherd thuis begraven?

Als je wilt, kun je je trouwe viervoeter in je eigen tuin begraven. Dit kan echter alleen als de tuin in particulier bezit is en de woning niet in een waterbeschermingsgebied ligt.
Woon je te huur en wil je de hond begraven in de gemeenschappelijke tuin, dan moet je eerst toestemming hebben van alle huurders.

Andere belangrijke vereisten:

 • Het karkas moet bedekt zijn met minimaal 75cm aarde.
 • Minimale afstanden tot aangrenzende panden, openbare paden, speeltuinen, etc. moeten worden aangehouden.
 • De hond moet worden gewikkeld in materiaal dat gemakkelijk kan rotten.
 • De Australian Shepherd mag niet zijn overleden aan een meldingsplichtige ziekte.
 • Soms is een informele aanvraag bij de gemeente nodig.

Begraven op een dierenbegraafplaats.

Als je jouw Australische herder op een dierenbegraafplaats wilt begraven, kun je rechtstreeks contact opnemen met de plaatselijke exploitant of de begrafenis regelen via een dierenbegrafenis. Meestal is er de keuze tussen individuele of collectieve graven en urnengraven. Urnenwanden met kleine nissen worden soms ook aangeboden.

Bovendien kan het graf individueel worden ontworpen en biedt het een plaats van rouw en herinnering. Beplanting, grafsteen, foto, graflicht, etc. kan naar wens geplaatst worden. Sommige eigenaren laten ook een halsband of riem achter op hun laatste rustplaats.

Wat gebeurt er als ik de hond laat cremeren?

Iedereen die kiest voor een individuele crematie voor zijn Australische herder, heeft daarna verschillende opties over wat er met de as moet gebeuren. Het voordeel, de eigenaar hoeft niet meteen te beslissen hoe het verder moet.

Je kunt direct contact opnemen met een crematorium, een dierenbegrafenis inhuren of navragen bij de dierenartsenpraktijk. Na de euthanasie wordt daar vaak de taak overgenomen en wordt de crematie in gang gezet en wordt al het andere verzorgd.

De as die u daarna ontvangt, kunt u bijvoorbeeld thuis bewaren als souvenir. Hier hoeft echter geen trieste zwarte urn voor te worden opgesteld. Er zijn nu talloze containers die discreet in de woondecoratie passen en helemaal niet op ascontainers lijken.

Er zijn onder andere urnen in de vorm van dieren, diverse geometrische vormen, kisten of engelen. Bovendien zijn ze prachtig beschilderd en zelfs op maat te maken. Invulbare fotolijsten zijn ook een mooi alternatief.

Uiteraard kan de urn ook op een later tijdstip in de tuin of op een dierenbegraafplaats worden begraven, of kan de as op een mooie plek worden uitgestrooid.

Soortgelijke berichten

Hondenverzekering

Het kost gemiddeld tussen 20 en 40 euro per maand. Dat is toch niet teveel voor jouw hond?
Dat is liefde

Facebook

Bezoek onze facebookpagina voor het laatste nieuws.