Australische Herder bezig houden

Australische Herder bezig houden.

Waarom is een bezigheid zo belangrijk voor de Australian Shepherd?

De Australische Herder is niet voor iedereen een “hond”. Integendeel. Iedereen die de herdershond in huis haalt, moet zich bewust zijn van de levenslange taak om deze viervoeter goed uit te dagen en te promoten.

Aan de andere kant, als je van ontspannen wandelingen houdt, een balletje speelt en een paar trucjes leert, zul je niet blij zijn met de Aussie. Dit wil niet zeggen dat de slimme viervoeter dergelijke activiteiten niet leuk vindt, alleen dat hij afwisseling nodig heeft en wat meer creativiteit van zijn eigenaar eist. Hij is tenslotte gefokt om te werken en te denken.

Spelregels voor tewerkstelling bij Australian Shepherd

Motivatie:

Kleine snacks zijn een grote motivatie voor de Aussie om zich tijdens de training op jou te concentreren en de motivatie om deel te nemen vergroten. Bovendien werkt zo’n beloning als een positieve bekrachtiger. Let op caloriearme lekkernijen of geef alleen mini-porties.

Tijd:

Na het eten of een wandeling heeft de Australian Shepherd vaak geen zin om zich in te spannen of nieuwe dingen te leren. Het is beter om samen iets te doen na het ontwaken, wanneer de aandacht het grootst is.

Geen dwang:

Het is misschien zeldzaam, maar soms heeft zelfs een Aussie er geen zin in. Het heeft geen zin hem te overtuigen om nieuwe trucs of het grote intelligentiespeelgoed te doen. Oefen ook geen druk of dwang uit als een taak niet meteen werkt of niet gaat zoals je wilt. Probeer het later gewoon nog eens.

Voorkeuren:

Wat is het favoriete spel van jouw Aussie? Afhankelijk van je interesses kun je zijn voorkeuren verder uitbouwen en hem aansporen tot topprestaties. Maar afwisseling blijft belangrijk zodat het op den duur niet gaat vervelen of de hond niet te gefixeerd raakt op één spel.

Verhoog de moeilijkheidsgraad langzaam.

Ga pas door naar de volgende trainingsstap als eerdere oefeningen goed onder de knie zijn. Vraag niet te veel tegelijk. Hoewel de Aussie een snelle geest heeft, kan hij toch overweldigd worden door te hoge eisen.

Onder toezicht:

Als je trouwe viervoeter een nieuw speeltje krijgt, laat hem er dan alleen onder toezicht mee spelen en kijk hoe hij ermee omgaat. Probeert hij het te vernietigen? Beschadigd speelgoed kan verwondingen veroorzaken of de hond kan gevaarlijke kleine onderdelen inslikken. Hij mag alleen beproefd speelgoed hebben.

Hoeveel beweging heeft een Australische herder echt nodig?

De reputatie van de Australian Shepherd gaat hem vaak vooruit. Hij is een sportjunkie en heeft elke dag uren werk nodig. Het beste van alles, constante beweging om hem echt uit te putten en hem moe te maken. Zovelen beginnen met hun puppy, volgen verschillende cursussen op de hondenschool, houden ze thuis bezig, gaan met ze wandelen of joggen, beginnen met een hondensport en ook veel trainen en spelen. Het is natuurlijk het beste om alles tegelijk te doen.

Wordt jouw hond hier blij van? Te veel werk kan negatieve effecten hebben. De Aussie raakt gewend aan de werkdruk die van hem wordt gevraagd en eist dit uiteindelijk keer op keer, elke dag opnieuw. Als hij het niet snapt, verveelt hij zich snel. Zo train je eigenlijk een bewegingsjunkie en zijn zijn baasjes snel overweldigd.

Rustpauzes zijn belangrijk!

Aan de andere kant, als je bedenkt wat de oorspronkelijke taak van de Australian Shepherd was, wordt het snel duidelijk dat hij niet constant als herdershond in dienst was. Als de schapen bijvoorbeeld in de stal waren of vredig aan het grazen waren, was er niets, of in ieder geval niet veel, te doen. En als het vee niet van de ene weide naar de andere werd gedreven, had de Aussie het ook niet erg druk.

Er was dus een constante afwisseling tussen hard en geconcentreerd werken en heerlijk niets doen. Dit moet ook worden doorgegeven aan jouw herdershonds. Rust is belangrijk en de Aussie heeft het nodig om te kalmeren en op te laden. Dus een avond op de bank is zeker mogelijk, zelfs met een hond die zo behendig en actief is als de Australian Shepherd.

Hoe weet ik of ik mijn hond voldoende beweeg?

Als je niet zeker weet of je de juiste werklast voor de hond kunt vinden en of je hem voldoende activiteit biedt, moet je het gedrag van jouw viervoeter eens onder de loep nemen. Hieruit is vaak gemakkelijk af te leiden of het te veel van het goede voor hem is, of de training precies de juiste hoeveelheid is of dat hij helaas te weinig wordt uitgedaagd.

Als de hond mentaal en/of fysiek niet uitgedaagd wordt, zal hij vaak zelf iets gaan zoeken om dit gemis te compenseren. Natuurlijk zijn deze vervangende activiteiten meestal niet in het belang van de hondenbezitter, maar worden ze als ongewenst wangedrag beschouwd:

 • Constant blaffen / blaffen naar alles en iedereen.
 • Reageert gevoelig op elk klein geluidje (deurbel of auto’s).
 • Toont kuddegedrag bij kinderen, joggers, auto’s, etc.
 • Vraagt ​​je constant om te spelen en/of volgt je overal.
 • Wordt destructief en let op schoenen, bankkussens, behang, etc..
 • Hij rent opgewonden door het appartement.
 • De hond trekt aan de lijn als hij eindelijk naar buiten gaat.

Als je één of meer van deze gedragingen bij jouw hond ontdekt, moet je hem meer tijd, aandacht en activiteit geven. Ongewenst gedrag wordt daarna vaak minder of verdwijnt.

Zelfs overweldigde honden vertonen soms soortgelijke slechte gewoonten. Ze worden ook hyperactief, rusteloos en gestrest. baasjes en bazinnen bedoelen het alleen maar goed met hun Aussie. Je hoort immers overal dat ze uren aan beweging en meerdere uren mentaal werk per dag nodig hebben. Soms een fatale fout.

Aan de andere kant zijn tevreden en voldoende geoefende honden evenwichtig en rustig. Na een training, een wandeling of een wedstrijd trekken de viervoeters zich vaak terug en doen een dutje of dommelen. Ze hebben weinig tot geen gedragsproblemen.

Hoe kan ik mijn Australische herder bezig houden?

Een goede balans tussen lichamelijke inspanning en rustige spelletjes voor zijn slimme koppie is dan ook optimaal voor de Australian Shepherd. Bedenk dat een paar minuten veeleisend mentaal werk soms net zo vermoeiend is voor de hond als 1-2 uur eentonige en saaie oefening.

Daarnaast moeten er ook momenten zijn waarop je niet de enige entertainer voor je hond bent en in plaats daarvan leert hij af en toe uit te schakelen. Mogelijke activiteiten voor de wendbare viervoeter zijn bijvoorbeeld:

 • Intelligentie speelgoed
 • Sleepspelletjes / krachtspelletjes
 • Uittreden
 • Trucs en trucs
 • Zoek en Vind spellen
 • Voedselspeelgoed/kauwbotten
 • Hondensport
 • Onderwijs/vrijwilligerswerk
 • Spelen met soortgenoten
 • Metgezel voor joggen/fietsen
 • Waterspelletjes
 • en veel meer

Waar moet ik op letten bij hondenspeelgoed?

Om de Aussie bezig te houden, heb je een beetje creativiteit nodig. In dierenwinkels vind je een heel assortiment speelgoed dat geschikt is voor wilde, maar ook lastige speeltoestellen. Sommige hiervan kunnen met een beetje handmatige vaardigheid thuis opnieuw worden gemaakt of gesleuteld. Zoek altijd naar kwaliteit en stabiliteit. Het mag geen scherpe randen hebben en geen kleine onderdelen die kunnen afbreken. Verder kun je letten op o.a.:

 • Wanneer u de verpakking opent, ruik het sterk naar plastic of chemicaliën? Beter niet gebruiken dus!
 • Speelgoed dat beschadigd is, moet worden weggegooid om letsel te voorkomen.
 • Zoals eerder vermeld, mag de hond nooit zonder toezicht worden achtergelaten met nieuw speelgoed.
 • Kies robuuste materialen die in ieder geval tijdelijk bestand zijn tegen een kauwaanval.
 • Zorg ervoor dat het speelgoed de juiste maat heeft. Er zijn verschillende modellen voor kleine tot grote honden.
 • Laat thuis geen speelgoed in de buitenlucht rondslingeren, maar deel het één voor één uit als het tijd is om te spelen. Zo blijft alles langer interessant.

Voordeel van clickertraining en doelstok.

Beide methoden worden steeds populairder. Eenmaal met succes geïntroduceerd en ingeburgerd in games en training, zijn ze waardevolle helpers. Beide zijn gebaseerd op het principe van positieve bekrachtiging, namelijk door het gewenste gedrag van de hond te belonen. Fouten daarentegen blijven onbecommentarieerd.

Bij clickertraining wordt een clicker gebruikt, die de hond eerst moet worden geconditioneerd om te gebruiken. Met andere woorden, hij moet leren dat er iets prettigs volgt op de klik. Een kleine traktatie, een spelletje of een knuffel bijvoorbeeld. Als de link tussen klik en beloning eenmaal is gelegd, is de basis voor een succesvolle training gelegd. Want met de clicker kun je de basistraining van de hond net zo goed ondersteunen en afronden als dat je hem nieuwe trucjes of trucjes kunt leren. De mogelijkheden zijn legio.

De doelstick wordt meestal gebruikt in combinatie met de clicker. De hond moet leren het kenmerkende gekleurde uiteinde van een telescopische staaf aan te raken met zijn snuit (of poot). De stok dient later als verlengde arm van de baas of bazin en kan de hond gericht leiden en begeleiden. Met de doelstok kan de trouwe viervoeter worden geleerd om bijvoorbeeld op zijn achterpoten te lopen, een lichtschakelaar te bedienen en nog veel meer. En het mooiste is: je rug wordt gespaard.

Andere voordelen van clickers en targetsticks:

 • Preciezere timing mogelijk dan met spraak.
 • Het meedenken van de hond wordt aangemoedigd.
 • De trouwe viervoeter is gemotiveerd om zijn eigen oplossingssuggesties aan te bieden.
 • De eigenaar hoeft geen fysiek contact met de hond uit te oefenen en hem in positie te duwen of te duwen.
 • Ook geschikt voor leken omdat het heel eenvoudig is.
 • Ingewikkelde trucs of reeksen van bewegingen kunnen gemakkelijker worden getraind.
 • Geschikt voor zich misdragende, angstige of agressieve honden.

Intellectuele activiteiten voor de Australische herder.

Hersenwerk is belangrijk voor de Australian Shepherd. Zelfstandig denken en handelen waren erg in trek bij het werken met vee, en als huisdier heeft de Aussie ook regelmatig mentale oefening nodig voor zijn welzijn. Er zijn talloze speeltjes op de markt waarmee honden kunnen omgaan en die hen lastige taken stellen. Je kunt dergelijk intelligentiespeelgoed vaak met eenvoudige middelen thuis opnieuw maken. Er zijn veel andere manieren om de hond aan te moedigen zijn hersens te gebruiken.

Trucs en trucs

Omdat iedereen kan zitten. Wat dacht je van een paar kleine trucjes? Bovendien kun je het ook gebruiken om bezoekers een beetje te imponeren. Leer de hond bijvoorbeeld om door je benen te slalommen, door een armvormige ring te springen, de afstandsbediening te pakken, etc. Dit wordt in het vakjargon ook wel trick-dogging genoemd. Omdat de Aussie snel leert, kun je het gemeenschappelijke repertoire geleidelijk uitbreiden.

Voederbal, Kong, en Intelligentie Speelgoed.

De Australian Shepherd kan zich een tijdje helemaal alleen bezig houden met voerspeelgoed. Veel honden houden bijvoorbeeld van de opgezette Kong en likken deze met plezier. Een Voederbal biedt ook veel afwisseling en is bovendien lastig. Hij moet zo geduwd en gerold worden dat er een lekkernij uit de kleine opening valt. Dit kan even duren.

Ook kun je tal van intelligentiespeelgoed op de het internet vinden met kleppen, lades, deksels, enz. waaronder kleine porties voedsel kunnen worden verborgen. Als de Aussie echter eenmaal heeft geleerd hoe een speeltje werkt en hoe hij de beloning kan krijgen, verliest het soms zijn aantrekkingskracht. Het is dus beter om zelf aan zulke denkspelletjes te sleutelen zonder veel geld uit te geven of verschillende intelligentiespeelgoed online te huren om de interesse gewekt te houden.

Fysieke activiteit voor de Australische herder.

De Australian Shepherd houdt van beweging en tijd doorbrengen met zijn baasje. Wandelingen zijn slechts de dagelijkse basis. Het zouden dus drie rondes moeten zijn. Bijvoorbeeld een hele lange en uitgebreide ronde en twee iets kortere. Verander vaker van route en speel kleine spelletjes tijdens het wandelen, zoals een frisbee of een bal vangen, verstoppen, je trouwe viervoeter met andere honden laten ravotten of een beetje zwemmen als het weer het toelaat. Je kunt ook naar een ander gebied rijden en daar voor de afwisseling gaan wandelen.

Anders is de Aussie gewoon graag waar je bent en begeleidt je graag overal. Ook om te winkelen, naar vrienden, en ga zo maar door. Daarnaast moet er elke dag op andere manieren met de Australian Shepherd gespeeld worden. Overdrijf het echter niet met uren werk. Een puzzel hier, een beetje ravotten daar is meer dan genoeg.

Moet ik een hondensport beoefenen met mijn Aussie?

Natuurlijk kun je de hond ook bezig en tevreden houden zonder aan sport te doen. Als je creatief genoeg bent en de behoeften van je hond kent, kun je deze gericht inzetten. Desalniettemin kan een hondensport een prachtige aanvulling zijn en ook een grote en veeleisende hobby worden voor het baasje.

Maar welke sport is geschikt voor de Australische Herder? Het goede nieuws is dat je vrijwel elke sportactiviteit kunt doen, zolang jij en je trouwe viervoeter er maar plezier in hebben. Er is niets dat de Aussie niet kan doen. Het slagen voor de gezelschapshondtest is echter vaak verplicht voor deelname aan de verschillende sportactiviteiten en wedstrijden.

Wat is een gezelschapshondentest?

De gezelschapshondentest kan ook worden omschreven als de hondengeleiderlicentie, zoals deze in diverse Euopese landen wordt aangeboden, en soms zelfs verplicht is bij sommige rassen. Om voor deze test te slagen, moeten hond en baas laten zien hoe goed ze samenwerken. De hond wordt in verschillende situaties getest op geschiktheid voor dagelijks gebruik. Het gaat niet alleen om gehoorzaamheid aan de baas, maar ook de sociale compatibiliteit van de hond en zijn gedrag in het verkeer worden getest.

Een deel van het examen vindt plaats op een omheind terrein, het andere deel buiten in het openbaar. Slagen is een voorwaarde voor deelname aan hondensporten, wedstrijden en andere testen. Voordat het hond-mens-team echter kan deelnemen aan de test met gezelschapshonden, moet de eigenaar eerst slagen voor een competentietest.

Wat zijn de meest voorkomende hondensporten?

Wendbaarheid

Het doel is om zo snel en foutloos mogelijk een hindernissenparcours af te leggen.
Een goede interactie met solide communicatie tussen baas en zijn Australische herder is essentieel. Je hebt immers geen lijn om te leiden, maar begeleidt de hond uitsluitend met tekens en de stem. Coördinatie, vaardigheid en razendsnelle reacties zijn vereist wanneer banden, tunnels, wippen, slalom en vele andere hindernissen moeten worden genomen.

Er zijn drie verschillende prestatieklassen, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de te voltooien cursus.

Gehoorzaamheid

Het nauwkeurig uitvoeren van commando’s, vooral op afstand. Deze training gaat over onderwerping en controle. De hondengeleider begeleidt de viervoeter alleen met gebaren en oproepen.
Het beheersen van de algemene basiscommando’s is natuurlijk verplicht voor deze sport. Daarnaast moet de hond verschillende materialen kunnen pakken en onderscheid kunnen maken tussen links en rechts. Er is ook geuridentificatie en directionele retrieval.

Rally Obedience

Dit is een speelse uitbreiding van klassieke gehoorzaamheid en gaat meer over samen plezier maken. In Rally Obedience wordt een cursus beheerst waarbij verschillende taken op verschillende stations moeten worden uitgevoerd.

Daarna gaat het verder in een voorgeschreven richting. Taken zijn bijvoorbeeld apporteren, basiscommando’s uitvoeren, slalom rennen of de viervoeter vooruit sturen.

Vliegende bal

In deze sport strijden twee teams tegen elkaar in een snelle competitie. De hond moet eerst over vier hindernissen springen en dan op een trekker op een kist drukken. Dit laat een bal los die hij moet vangen en teruggeven aan zijn begeleider. De hindernissen moeten weer overwonnen worden. Het snellere team wint natuurlijk.

Disc dogging of hondenfrisbee

Deze hondensport geniet grote populariteit in de USA en vindt hier ook steeds meer enthousiaste volgers. Er zijn drie categorieën disc dogging: lange afstand, mini afstand en freestyle. In freestyle laten hond en baasje een twee minuten durende freestyle frisbee zien op basis van een doordachte choreografie en met muziek.

Bij mini-afstand is het de bedoeling om de hond binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk frisbees uit de lucht te laten vangen. Ten slotte moet bij lange afstand de schijf door de hond van de grootst mogelijke afstand worden gevangen. Er is geen tijdslimiet, slechts drie pogingen per team. De langste afstand wint.

Hondendans

Bij hondendans coördineert de eigenaar de bewegingssequenties en kleine trucjes van zijn hond met een melodie. Een gezamenlijke choreografie wordt ingestudeerd en vervolgens uitgevoerd bij wedstrijden of voor de lol. Het plezier van samen bewegen, creativiteit en een harmonieus samenspel van hond en mens staat centraal bij hondendans.

Daarnaast zijn er nog veel andere sporten die u met uw Australische herder kunt beoefenen:

 • Toernooi hondensport
 • Mantrailen
 • Hondenscooter
 • Longeren
 • Volgwerk
 • Cross-dogging
 • Truc achtervolgen
 • Drijvende bal
 • en veel meer

Geef de hond wat hij wil: een kudde om te hoeden.

Iedereen die een Australische Herder bezit, weet waarvoor dit hondenras oorspronkelijk is gefokt. Maar weinigen kunnen of willen de viervoeter gebruiken zoals hij ooit bedoeld was: bij het werk met vee. Als je nog steeds geïnteresseerd bent om de Aussie als herdershond te gebruiken, moet je seminars bijwonen om meer te weten te komen over het proces en de vereisten van de basistraining voor herders. Dergelijke seminars worden soms aangeboden door hondenscholen die gespecialiseerd zijn in het hoeden van honden. Hier krijg je de tools aangereikt die je nodig hebt om als herdershond aan de slag te gaan. Als je je er klaar voor voelt, kun je samen met jouw hond cursussen of workshops volgen en van dit werk proeven.

Dit soort werk mag echter geen kleine hobby worden die u zelden of nooit beoefent. Hoeden is met name geschikt voor eigenaren van gezelschapsdieren met een tuin of iets dergelijks, maar ook voor Australische eigenaren met een grote tuin. Het hoeven niet altijd schapen of runderen te zijn waar de Australian Shepherd voor moet zorgen.

Iedereen die graag met anderen concurreert, kan zijn vaardigheden op de proef stellen in hoedende wedstrijden, de zogenaamde proeven.

Doe vrijwilligerswerk met de Australian Shepherd

Als je je hond een zinvolle baan wilt geven en tegelijkertijd maatschappelijk betrokken wilt zijn, kun je vrijwilligerswerk doen met de hond. Dit kan bijvoorbeeld door de viervoeter op te leiden tot therapie- of reddingshond. Hond en baas dienen hiervoor uiteraard aan bepaalde eisen te voldoen. De Aussie moet gehoorzaam zijn, sterk van karakter, veerkrachtig en vriendelijk voor mensen. Een goede socialisatie is een absolute must voor dergelijke activiteiten.

Therapie- of bezoekhonden kunnen op veel verschillende plaatsen worden gebruikt: ziekenhuizen, tehuizen voor gehandicapten, gevangenissen, afkickklinieken, verpleeg- of bejaardentehuizen, scholen, enz. Meestal zijn de hond en zijn eigenaar echter slechts op één gebied gespecialiseerd. Therapiehondenwerk is geen hobby of vrijetijdsbesteding, maar zoals de naam al doet vermoeden, echt werk en vereist een speciale opleiding. Het is prettig en voordelig als de eigenaar uit een maatschappelijk werkveld komt. De hond daarentegen heeft een hoog tolerantieniveau nodig en moet een goedaardig, kalm en zachtaardig karakter hebben.

De toekomstige reddingshond moet ook een opleiding volgen, die plaatsvindt bij een reddingshondeneskader. Daarvoor moeten de Aussie en zijn eigenaar echter een proeve van bekwaamheid ondergaan. Het werken als reddingshond is immers geen sport of een vorm van vrijetijdsbesteding, maar een niet te onderschatten activiteit die een hoge mate van inzet en vooral een sterke mentale veerkracht vereist. Als vier- en tweebenige vrienden geschikt zijn voor reddingshondenwerk, worden beide geschikt gemaakt voor gebruik. Er kan zelfs een aanvullende kwalificatie worden behaald, wat het Aussie-human team geschikt maakt voor internationale opdrachten.

Wat doe ik met de Aussie in de winter of bij slecht weer?

De Australian Shepherd heeft een vacht met een dichte ondervacht. Dus wind en regen deren hem meestal niet. Het is vaak de baas of bazin die bij slecht weer niet naar buiten wil. De hond geeft niet om het weer. Zelfs in de sneeuw kan de trouwe viervoeter ravotten en lange wandelingen maken. Ook andere werkzaamheden, zoals het ophalen of afroepen van basiscommando’s, kunnen buiten worden getraind. Lui zijn en het je thuis gemakkelijk maken gebeurt pas na de wandeling.
Bij zeer hoge temperaturen moet u overdag echter fysieke activiteiten vermijden. Verplaats de wandelingen naar de vroege ochtend en de late avond als het wat afgekoeld is. Overdag kun je wat spelletjes maken voor het mooie hoofd van de Aussie en de hond een beetje laten puzzelen. Dit spant ook en maakt hem moe.

Er zijn veel manieren om de Australian Shepherd in de winter bezig te houden.
Is de temperatuur echter onder nul, is er onweer of kun je wegens ziekte niet met de hond naar buiten, dan moet er naar een alternatief worden gezocht. Zo kun je de gehoorzaamheidstraining verplaatsen naar de woonkamer of een kleine cursus opzetten. Honden die gewend zijn aan behendigheid kunnen op zulke momenten bezig gehouden worden met hondendansen.

Natuurlijk kan intelligentiespeelgoed ook de tijd doden en een voedselbal of Kong zorgen voor langdurig kauw- en likplezier. Het is echter niet mogelijk om een ​​hond volledig uit te oefenen zonder of met heel weinig beweging. Binnen spelen zal de Aussie snel vermoeien en zou slechts een tijdelijke oplossing moeten zijn. Zodra je je beter voelt of de storm voorbij is, is het tijd om de lijn te pakken en naar buiten te gaan!

Puppy’s van de Australische herder bezig houden?

Helaas maken veel nieuwe eigenaren van een Australische Herder de fout om hun kleine puppy vanaf het begin uit te dagen en bezig te houden. Je leest en hoort immers overal hoeveel beweging, intellectuele taken en beweging de Aussie toch elke dag nodig heeft.
Australian Shepherd-puppy’s bezig houden: ja, maar overdrijf het niet!
Hoewel het goed en belangrijk is om Australian Shepherd-puppy’s bezig te houden, moet je de kleintjes niet overweldigen. Als actie vanaf de pootjes van de puppy altijd aan de orde van de dag is en je nooit hebt hoeven leren dat er ook pauzes zijn, wil je als volwassen hond constant vermaakt en bezig zijn.

Een puppy moet de eerste weken en maanden zoveel leren:

 • Zindelijkheid
 • Huisregels met zijn nieuwe pack
 • Socialisatie en gewenning
 • Aan de riem lopen
 • Basisopdrachten
 • Puppycursussen/hondenschool

Heel wat voor de jonge Australian Shepherd. Al deze taken zijn genoeg om je bezig te houden. Wacht tot de puppy de meeste van de bovenstaande punten heeft geïnternaliseerd voordat hij nieuwe taken of nieuwe spannende spelletjes introduceert.

Soortgelijke berichten

Hondenverzekering

Het kost gemiddeld tussen 20 en 40 euro per maand. Dat is toch niet teveel voor jouw hond?
Dat is liefde

Facebook

Bezoek onze facebookpagina voor het laatste nieuws.