Uiterlijke verzorging

Uiterlijke verzorging van een australische Herder.

Veel mensen denken alleen aan de vacht van de Australian Shepherd als het gaat om het trimmen van de hond. Dat is tenslotte wat als eerste in het oog springt bij dit prachtige hondenras.
Maar allround verzorging is zoveel meer: ​​ook ogen, mond, oren en poten moeten worden gecontroleerd en hebben een bepaald verzorgingsschema nodig.

Bovendien herken je veranderingen en ziektes bij je trouwe viervoeter sneller als je er meer aandacht aan besteedt en je niet alleen beperkt tot de haarvacht.

Is een Australische herder veel onderhoud nodig?

Nee, de onderhoudsinspanning is geclassificeerd als gemakkelijk tot gemiddeld. De Aussie heeft een middellange toplaag en een weerbestendige dichte ondervacht.
Dit beschermt hem in de zomer tegen overmatige hitte en zonnebrand, en de dubbele vacht houdt hem lekker warm in de winter. Ondanks de dichte haarstructuur heeft het geen complexe verzorging nodig.
Droog vuil en stof komen meestal vrij gemakkelijk los door te schudden en te rollen. Anders kun je gemakkelijk helpen, want vuil kan er gemakkelijk uit worden geborsteld met een borstel of een hondenkam.

Knip de klauwen van de Australische herder.

De klauwen van de Australian Shepherd groeien terug zoals onze vingernagels en moeten daarom van tijd tot tijd worden geknipt als ze niet automatisch korter worden door schuren op straat. Hoe vaker en vooral hoe regelmatiger de klauwen worden getrimd, hoe gemakkelijker het is om de klauwen te trimmen.

Waarom slijten de klauwen niet automatisch?

Als je Australische herder veel op asfalt of trottoirs loopt, is de slijtage aanzienlijk groter dan in het bos. Bovendien is het slijtage-effect groter bij zware honden dan bij lichtere. Ook de hoornkwaliteit van de klauwen speelt een rol. Als de Australian Shepherd een zeer harde hoorn heeft, zullen de klauwen langzamer slijten. Oudere Australian Shepherds dragen ook minder klauwen vanwege de verminderde drang om te bewegen. Sommige honden hebben te weinig beweging en hebben daardoor automatisch langere klauwen.

De slijtage van de klauwen hangt dus af van:

 • Ondergrond (asfalt, bos)
 • Gewicht van de hond (grotere honden dragen beter dan kleinere)
 • Hoornkwaliteit van de klauwen (harde klauwen vs. zachte klauwen)
 • Duur van dagelijkse lichaamsbeweging
 • Waarom is het knippen van nagels zo belangrijk?

Door de klauwen te snijden:

 • …verkleint het risico dat de Australian Shepherd zijn klauwen afscheurt of afbreekt.
 • … lopen is beduidend comfortabeler voor de hond. Als de klauwen korter zijn, buigen de kussens niet omhoog tijdens het lopen.
 • … er ontstaat geen verkeerde houding. Als de klauwen niet worden ingekort, leidt dit op de lange termijn tot een verkeerde uitlijning van de voetbotten en ligamenten ten opzichte van elkaar en dus tot pijn bij het lopen. De klauwen duwen de baal in de verkeerde positie.
 • … uw mooie vloer wordt gespaard van krassen door te lange klauwen.


Wanneer zijn de klauwen te lang?

De klauwen van Australian Shepherd zijn beslist te lang als er een hoorbaar klauwklikgeluid is tijdens het lopen. Ideaal is een afstand van ca. 2 mm tot de vloer. Als test kun je een vel papier nemen en proberen het onder de klauwen te duwen om een ​​bal te vormen. Lukt dit niet, dan zijn de klauwen te lang.
De hond moet eerst landen met de kussentjes van zijn poten en niet met zijn klauwen.

Hoe weet ik tot waar ik mag knippen?

In de klauw lopen zenuwen en bloedvaten (leven). Deze mogen in geen geval worden doorgesneden. Hoe dichter je bij de bloedvaten bent, hoe beter je ze kunt zien. De niet-doorbloede hoorn is het deel van de klauw dat moet worden afgesneden.

Er wordt vaak gezegd dat het leven met de klauw groeit. Als de klauwen langer worden, groeit het leven in de klauw mee. Het nagelbed zou dus wijken als de klauwen regelmatig werden getrimd. Er zijn echter geen wetenschappelijke studies die aantonen dat het nagelbed (zenuwen en bloedvaten) meegroeit. Het lijkt dus meer afhankelijk van de hond en niet van de lengte van de nagels.

Zo weet ik hoe ver ik kan knippen?

Houd lichter gekleurde nagels tegen het licht. Daar zie je het klauwbed en de bloedvaten. Bij zwarte nagels is meestal alleen langzaam aanraken mogelijk. Stop zeker zodra de zwarte stip uit het bloedvat komt. Dan ben je eigenlijk te ver gegaan! Tip: als de klauwen zwart zijn, gebruik dan een mobiele telefoonlamp om de klauw te onderzoeken. Als het lampje van de mobiele telefoon te veel verblindt, kan het licht van de mobiele telefoon een beetje worden verspreid met een zakdoek. Met de zakdoek verblindt het licht niet meer zo veel.

Vergeet niet: de vijfde teen (wolvenklauw).

Honden hebben een vijfde teen aan de binnenkant van hun achterpoten. Deze groeit meestal rond en raakt nooit de grond. Hierdoor kunnen hier geen typische “krabgeluiden” optreden, daarom moet je meer aandacht besteden aan de vijfde teen. Want als deze niet regelmatig worden geknipt, groeien ze door tot in de huid. Bovendien kan de Labrador met zulke lange klauwen ook vast komen te zitten, wat kan leiden tot pijnlijke verwondingen of zelfs het afscheuren van de klauwen. Maar soms zit er ook helemaal geen nagel aan.

Hoe knip ik de klauwen van de Australian Shepherd?

Hoe moet ik de klauwen van de Australian Shepherd knippen? Een beetje oefening en finesse zijn belangrijk. Vertrouw niet blindelings op de afstandhouder van de nagelschaartje, en als je het liever biet zelf doet, vraag het aan de dierenarts.

 1. Houd al het gereedschap dat je nodig hebt bij de hand, zoals een klauwschaar , een noodpakket (zeep of bloedstop) en hondensokken.
 2. Een goed moment om zijn nagels te knippen is nadat je een wandeling hebt gemaakt met je hond, of beter nog, als je hond moe is na het spelen.
 3. Ga in een voor de hond comfortabele houding zitten. Het is het gemakkelijkst als de Australische herder ontspannen en kalm ligt.
 4. Houd de poot stevig en stevig vast. Houd het niet te los. Dit geeft de hond zekerheid.
 5. Gebruik een goede lamp of het zonlicht zodat je de klauwen goed kunt zien. Ben je ouder en zie je misschien niet meer zo goedk koop a.u.b. een geschikte tafelloep.
 6. Houd lichtere nagels tegen het licht. Daar zie je het klauwbed en de bloedvaten. Bij zwarte nagels is meestal alleen langzaam aanraken mogelijk. Stop zeker zodra de zwarte stip uit het bloedvat komt. Dan ben je eigenlijk te ver gegaan! Tip: als de klauwen zwart zijn, gebruik dan een mobiele telefoonlamp om de klauw te onderzoeken. Als het lampje van de mobiele telefoon te veel verblindt, kan het licht van de mobiele telefoon een beetje worden verspreid met een zakdoek. Met de zakdoek verblindt het licht niet meer zo veel.
 7. Laat niet los als de hond probeert de poot weg te trekken.
 8. Alleen de eeltige klauwen mogen worden gesneden. Je mag alleen knippen zolang je het eeltige gebied kunt zien. Vertrouw NIET op de afstandhouders van de klauwknipper! De klauwknipper moet horizontaal worden gehouden.
 9. Knip niet schuin, maar altijd haaks op de groeirichting van de klauw.
 10. Knip met de klauwschaar alleen het puntje van de klauw op de millimeter af zodat je niet te ver knipt!
 11. Vergeet de wolfsklauw aan de binnenkant van de achterpoten niet. De wolfsklauw moet ook worden getrimd.
 12. Heel belangrijk: blijf zelf rustig zodat de hond de feedback krijgt dat alles in orde is.
 13. Geef de Australian Shepherd tot slot veel lof en aaien.


Wat moet ik doen als de klauw bloedt tijdens het knippen?

Als je te ver hebt gesneden, moet je snel handelen:

 1. Leg de gewonde klauw in een stuk zachte zeep en wacht even tot het bloeden stopt.
 2. De zeep dient ook als een klein beschermlaagje.
 3. Bescherm vervolgens de gewonde poot met een sok. Anders zou de zeep meteen weer oplossen. De sok moet ongeveer een week worden gedragen. De klauw moet de eerste dagen worden beschermd, zodat deze niet ontstoken raakt.
 4. Gebruik je liever een bloedstop voor honden in plaats van zeep, dan kun je bijvoorbeeld de Interpet bloedstop gebruiken, of vraag de dierenarts.
 5. Australische herder tanden poetsen?
 6. Tandsteen, verwondingen en gingivitis veroorzaken pijn en leiden tot weigering van voedsel. Bacteriën kunnen zelfs via kleine wondjes in de mond in de bloedbaan terechtkomen en leiden tot orgaanziekten.
 7. Des te belangrijker is dat de Australian Shepherd lang hard kan bijten en een gezonde mond en tanden heeft.

Tanden poetsen Australian Shepherd.

 • U moet opletten als:
 • De hond kwijlt overmatig
 • Slecht of helemaal niet eten
 • Heeft gele of bruine tandplak op de tanden
 • Het tandvlees is rood of bloedt
 • De adem stinkt

Australische herder tandheelkundige zorg.

Oefen het schoonmaken al vroeg met hondentandpasta van speciaalzaken en een hondentandenborstel, bij voorkeur met echografie. Tandpasta’s voor mensen zijn echter volledig ongeschikt.
Geef de hond kauwsnacks die speciaal zijn ontworpen voor tandverzorging. Ook varkensoren of ossenpizzles zijn geschikt en zorgen bovendien voor langdurig knabbelplezier en werkgelegenheid.
Kauwen op vlezige botten daarentegen werkt als een natuurlijke tandenborstel en de hond zal er dol op zijn. Voer echter alleen rauwe botten en nooit gekookte. De botstructuur verandert tijdens het koken en de botten hebben de neiging te versplinteren, wat kan leiden tot ernstige verwondingen.
Kauwspeeltjes helpen ook om lelijke tandplak te voorkomen. Katoenen touwen, tandverzorgingsspeelgoed of Kong verdrijven verveling en zorgen voor een gezonde mondholte.
Als het tandsteen al bruin en erg hardnekkig is, helpt alleen een bezoek aan de dierenarts. Dit zal de hond onder algehele narcose brengen en het gebit grondig reinigen.

Wat is belangrijk voor de verzorging van Aussie?

Matten is vrij ongebruikelijk in de Aussie, hoewel hij gevoelig is voor kleine knopen achter de oren. Deze kunnen voorzichtig worden uitgekamd met een kam of iets dergelijks. Kammen ontwarren met roterende tanden kan ook helpen. In hardnekkige gevallen moeten ze echter worden weggesneden. Een uitdunschaar kan te ruwe snijranden in de vacht verbergen.

Je kunt ook een kam gebruiken voor de broek van de Australian Shepherd en een gladde borstel helpt dode ondervacht uit te borstelen en zorgt zo voor een betere luchtcirculatie op de huid. Dit kan oververhitting van de hond in de zomer voorkomen.

De hond mag in geen geval bij warme temperaturen worden geknipt. Dit vernietigt de natuurlijke structuur van de vacht. Omdat de ondervacht sneller groeit dan de bovenvacht en dus na elke clip dichter en dichter wordt. Het goedbedoelde verkoelende effect van scheren zou dus maar van korte duur zijn. Hierdoor wordt de vacht pas op den duur “wollig”.

Anders moet de hond een of twee keer per week krachtig worden gekamd en in alle richtingen worden geborsteld. Dit is meestal voldoende voor een glanzende en verzorgde vacht.

Tijdens de rui kan dagelijks poetsen echter op de agenda staan ​​als je wilt voorkomen dat je in het hele huishouden een haarlaag op de bank en de vloer aantreft.

Om de verzorgingsinspanning laag te houden is het aan te raden de pup te trainen in handbewegingen en verzorgingsrituelen. Later voelt hij dat het normaal is en verdraagt ​​hij alles geduldig. Dit betekent minder stress voor jullie beiden en je bent sneller klaar met het verzorgen van de Australian Shepherd.
Een mooie vacht betekent ook dat hij vrij is van parasieten. Honden dienen na elke wandeling gecontroleerd te worden op teken. Daarnaast is de dichte ondervacht een uitstekende schuilplaats voor vlooien e.d. Een vlooienkam spoort ongenode gasten en ongedierte goed op.

Wat heb ik nodig voor het trimmen van de Australian Shepherd?

Om je Australische herder optimaal te kunnen verzorgen, heb je een aantal hulpmiddelen nodig. Aangezien er ook verschillen zijn in vachtstructuur binnen het ras, kan het nuttig zijn om een ​​beetje te experimenteren om erachter te komen welke uitrusting het meest geschikt is voor jouw hond. Je moet je ook op jouw gemak voelen bij het gebruik van de hulpmiddelen.

Voor de verzorging zijn geschikt (maar je hebt natuurlijk niet al deze kammen en borstels nodig):

 • Plukborstel: Verwijdert losse ondervacht.
 • Kam: Helpt bij klitten en kleine klitten.
 • Borstelen (synthetisch of natuurlijk haar): Voor het uitkammen van stof en voor een mooie glanzende finish.
 • Rubberen borstel: Verwijdert grof vuil en kan gebruikt worden om de shampoo in te masseren bij het wassen van de hond.
 • Ontwarrende kam: voor klitten en klitten.
 • Vlooienkam: spoort vlooien en andere parasieten op en helpt ze te verwijderen.
 • Furminator: Haalt dode ondervacht uit de vacht en helpt tegen overmatig verharen (verharen)
 • Je hebt ook nodig:
 • Pluisvrije doeken / papieren handdoeken.
 • Handdoeken.
 • Klauwtang.
 • Tekenpincet / tekenkaart.
 • Pincet.
 • Tandverzorgingshulpmiddelen / kauwsnacks.
 • Eventueel een antislip badmat voor in de douche of in bad.

Zijn er speciale verzorgingshulpmiddelen?

In de winkels kun je ook tal van artikelen krijgen voor de verzorging, die helpen om de hond nog beter te verzorgen:

 • Hondenshampoo.
 • Glansspray.
 • Oordoekjes / oorspoeling.
 • Reinigingspads voor de ogen.
 • Vaseline, melkvet of iets dergelijks voor pootverzorging.
 • Ontwarrende spray.
 • Stofzuigen zonder zak met waterfiltratie, Dierenhaar, stof en geurtjes worden betrouwbaar in het water gebonden en met het vuile water afgevoerd.
 • Speciaal sproeidruksysteem voor het verwijderen van vlekken Met speciale dierenhaarsproeiers.
 • Uitgebreid assortiment accessoires voor nat en droog reinigen.

Kan ik mijn Australische herder wassen?

Meestal heeft de Australian Shepherd geen bad nodig. Om de neus van de eigenaar te beschermen, is het echter van tijd tot tijd noodzakelijk. Bijvoorbeeld na uitgebreid rondrollen van de viervoeter in onaangename geuren. Of als de hond bijzonder hardnekkig vuil heeft dat niet met een borstel kan worden verwijderd. Het kan echter ook medisch noodzakelijk zijn, zoals een huidaandoening of de Aussie is in contact is geweest met iets giftigs.

Hoewel hondenshampoos tegenwoordig erg mild zijn, moet je de Aussie alleen als laatste redmiddel in het bad doen. Te vaak baden kan de gevoelige beschermlaag van de huid irriteren en in het ergste geval leiden tot jeuk, roodheid of uitdroging.

Wat is de beste manier om de Australian Shepherd te wassen?

 • Indien aanwezig kun je een antislipmat in het bad leggen.
 • Zorg dat shampoo, handdoeken, washandschoen en andere benodigdheden binnen handbereik zijn.
 • Controleer de watertemperatuur voordat je de hond in bad of onder de douche zet. Het moet aangenaam warm zijn en niet te heet.
 • Maak de hond nu voldoende nat. Begin met de poten en werk dan langzaam omhoog en dan naar de staart toe. Ten slotte worden het hoofd en de nek voorzichtig bevochtigd. Hiervoor is een vochtige doek of spons voldoende.
 • Doe zo veel en zo weinig mogelijk hondenshampoo op je handpalmen en laat de vacht goed schuimen. Je kunt een washandschoen gebruiken om in te masseren.
 • Er mag geen schuim in oren, neus, mond of ogen komen.
 • Daarna wordt alles goed uitgespoeld. Om dit te doen, douche je de hond in omgekeerde volgorde.
 • Nu is het tijd om dekking te zoeken, want het typische schudden van de Aussie volgt. Droog het daarna zorgvuldig af.
 • In de zomer kan de Australian Shepherd naar buiten in de tuin om te drogen, in de winter moeten ze natuurlijk weer helemaal droog zijn voordat ze gaan wandelen.

Hoe maak ik de ogen van mijn Australische Herder schoon?

Controleer elke dag de ogen van de Australian Shepherd. Soms zit er opgedroogd traanvocht in de ooghoek. Dit kan echter eenvoudig worden verwijderd met een zachte, pluisvrije doek. Gebruik voor elk oog een aparte doek of een stuk keukenpapier. Anders zouden ziektekiemen kunnen worden overgedragen. Als het vuil niet gemakkelijk kan worden weggeveegd, bevochtig je de doek een beetje of gebruik je oogreinigingsdoekjes uit speciaalzaken.
Het is het beste om de ogen te controleren op veranderingen als onderdeel van de dagelijkse routine. Ontdek je roodheid, etterende afscheiding, zijn je ogen erg plakkerig of is de lens troebel? Best naar de dierenarts.

Hebben de poten van mijn Aussie verzorging nodig?

De gevoelige poten worden elke dag op een groot aantal verschillende oppervlakken belast. Controleer daarom regelmatig poten en kussentjes en besteed er speciale aandacht aan. Controleer één keer per dag (bijvoorbeeld na de laatste wandeling) of alles in orde is.

Wegenzout in de winter kan zeer schadelijk zijn voor de poten van de Australische Herder. Dan is pootverzorging bijzonder belangrijk. Voor wegenzout helpen overigens ook sokjes voor de hond.

Je moet ingrijpen bij:

 • Sterke vervuiling
 • Gebarsten, droge balen
 • Blessures
 • Te lange klauwen
 • Vreemde voorwerpen (glas, doornen, luifels)
 • Parasieten (mijten, teken)

Kleine verwondingen kun je zelf behandelen. Maak hiervoor eerst de poot goed schoon met lauw water, droog alles goed af en desinfecteer daarna de aangetaste plek.

Ruwe poten kunnen na het reinigen dun worden ingewreven met een beetje melkvet of verzorgingscrème. Zeker in de winter is dit een echte aanrader, omdat het lopen op bevroren paden of paden die bestrooid zijn met strooizout de tere voetzolen belast. Net als in de vacht dienen teken direct tussen de tenen te worden verwijderd.

Soortgelijke berichten

Hondenverzekering

Het kost gemiddeld tussen 20 en 40 euro per maand. Dat is toch niet teveel voor jouw hond?
Dat is liefde

Facebook

Bezoek onze facebookpagina voor het laatste nieuws.