Uiterlijk en kleuren van een aussie

Uiterlijk en kleuren van een aussie

Het uiterlijk van de Australian Shepherd, naast zijn aangename grootte waren het eerste wat ons opviel de driehoekige oren. Maar ook de halflange vacht is een prachtig gezicht. Vooral als het gemarmerd of gevlekt is, wat merle wordt genoemd en helaas niet geheel onproblematisch is. Zo’n mooie vacht vraagt ​​natuurlijk ook om verzorging.

Lengte en gewicht

De lichaamsbouw van de Australian Shepherd is in balans. De hond is van gemiddelde grootte en botsterkte.

De Aussie is een middelgroot hondenras met een stevige bouw. Het gewicht ligt tussen de 14 en 29 kilogram, de hoogte tussen de 43 en 66 centimeter. De norm van de Australian Shepherd Club of America (ASCA) voorziet echter alleen in een schofthoogte van 46 tot 58 centimeter (vrouwtjes: 46 tot 53 centimeter, mannen 51 tot 58 centimeter). In de norm staat geen gewicht vermeld. Kwaliteit mag nooit worden opgeofferd voor maat, althans dat is wat de rasstandaard voorschrijft.
Er zijn ook mini- en speelgoedvarianten van de Aussie.

Australische herder jas

Het vacht is middellang, weerbestendig en heeft een dichte ondervacht. De toplaag van de Aussie is glad tot licht golvend. De vacht is kort en glad, vooral op het hoofd, aan de buitenkant van de oren, de voorkant van de voorpoten en onder de hakken.

Vachtkleuren in de Aussie

De Aussie is verkrijgbaar in verschillende basiskleuren:

  • Zwart
  • Rood (ook wel lever genoemd).
  • Blue-Merle (gevlekt of gemarmerd zwart met een grijze basiskleur).
  • Red Merle (bont of gemarmerd rood/bruin met licht rood/beige basiskleur).

De vacht kan dus ook de merle-factor hebben.

De basiskleuren kunnen variaties hebben, omdat ze elk op zichzelf kunnen staan ​​of gecombineerd kunnen worden met de bijbehorende markeringen in wit of koper. Er zijn vier basiskleuren en vier mogelijke combinaties van aftekeningen, zodat er uiteindelijk 16 mogelijke kleurvarianten zijn voor de Australian Shepherd.

Australische herder driekleur

Een zwarte of rode hond met een koperen en witte rand wordt een driekleur genoemd. Een zwarte of rode hond met witte ornamenten (en zonder koper) is dan bicolor of bi.

Alle black of blue merle honden hebben zwarte neuzen, oogranden en lippen. Alle red of red merle honden hebben bruine (of lever)kleurige neuzen, donkere kringen en lippen.

Wit, in plaats van pigment op of rond de oren, kan wijzen op een verhoogd risico op witgerelateerde doofheid bij dit ras. Aan de andere kant, als een hond te veel wit op zijn gezicht en oren heeft, heeft hij vaak niet alleen een verhoogd risico op zonnebrand, maar ook op huidkanker.

Voor alle kleuren worden de gebieden rond de ogen en oren gedomineerd door andere kleuren dan wit. Witte vlekken op het lichaam of volledig ongepigmenteerde neuzen (Dudley Nose) zijn diskwalificerende fouten.

De Australische herder ziet er altijd interessant uit. Het is een bijzondere blikvanger bijvoorbeeld in de combinatie Black-Tri of Blue Merle White/Copper.

Wat nog meer opvalt aan het uiterlijk van de Australian Shepherd.

Hangende oren, amandelvormige ogen en een gevarieerde vacht zijn kenmerkend voor het uiterlijk van de Australian Shepherd.

Een hond is niet alleen van bont gemaakt. De Aussie ook niet.

Er is nog staart, oren, ogen….

Gecoupeerde staart of bobtail bij de Australian Shepherd.

Er zijn eigenlijk Australian Shepherd-honden met een natuurlijke bobtail (NBT). De FCI-norm staat ook een gedockte hengel van maximaal tien centimeter toe. Dit is echter alleen mogelijk in landen waar aanleggen niet verboden is. In Nederland (en ook alle andere landen in Europa) is bijvoorbeeld aanleggen over het algemeen niet toegestaan. En dat is maar goed ook, want er zijn maar weinig gezondheidsredenen die pleiten voor couperen, vooral in het geval van een gezinshond.
Als de Australiër geen aangeboren stompe staart heeft, heeft hij een van nature gebogen staart.

Ogen

De ogen van de Aussie zijn amandelvormig en middelgroot. Vrijwel elke kleur is mogelijk en dus kan een Aussie naar je kijken met blauwe, bruine en amberkleurige ogen, maar ook met oogkleurvariaties en zelfs combinaties.

Gemarmerde ogen zijn zelfs mogelijk. En vanwege de mogelijkheid dat de Aussie zelfs twee verschillende kleuren ogen kan hebben, wordt hij ook wel de spookogige hond genoemd.

Australische oren

De Aussie heeft driehoekige getipte oren. Deze zijn aan de bovenkant iets afgerond. Hangende oren en zelfs spitse oren worden in de Aussie als ernstige fouten beschouwd. Een andere oorvorm zou het slappe oor zijn. Maar de Aussie had zeker spitse oren moeten hebben. Volgens de rasstandaard zijn alle oorvormen toegestaan. Trouwens, de uiteindelijke oorvorm van de Aussie is alleen te herkennen als de hond groter wordt. Er zijn echter ook Aussie-eigenaren die de knooporen proberen te forceren door hun oren te lijmen.

Hoofd

Het hoofd staat in goede verhouding tot het lichaam, de stop is matig maar duidelijk zichtbaar.

Voorhand, achterhand, gang van de Aussie.

De voorhand staat haaks op de grond. De achterhand is gehoekt, De rug moet recht zijn, en mag niet teveel uit het kruis vallen. Wolfsklauwen worden verwijderd. De gang is licht, vrij, zacht, ruim en evenwichtig.

Natuurlijk is het uiterlijk van de Australian Shepherd precies gedefinieerd in de respectieve fokstandaard van de verschillende hondenclubs.

Wil je de officiële rasstandaard bekijken, kan dat HIER.

Soortgelijke berichten

Hondenverzekering

Het kost gemiddeld tussen 20 en 40 euro per maand. Dat is toch niet teveel voor jouw hond?
Dat is liefde

Facebook

Bezoek onze facebookpagina voor het laatste nieuws.