Jouw jonge Australische Herder wordt voor de eerste keer loops: Wat nu?

Jouw jonge Australische Herder wordt voor de eerste keer loops Wat nu

Als trotse eigenaar van een jonge Australische herder kan het moment dat je hond voor het eerst loops wordt zowel verrassend als uitdagend zijn. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten wat je kunt verwachten.

Loopsheid bij honden is vergelijkbaar met de menstruatiecyclus bij mensen, maar er zijn belangrijke verschillen. Wanneer een vrouwelijke hond loops wordt, is zij vruchtbaar en kan zij zwanger raken als zij gepaard wordt. De loopsheid bij honden duurt ongeveer drie weken en komt meestal twee keer per jaar voor.

Het herkennen van de eerste loopsheid

Fysieke veranderingen

De eerste tekenen dat je Australische herder loops wordt, zijn vaak fysieke veranderingen. Je kunt een lichte zwelling van de vulva opmerken en er kan een bloederige afscheiding zijn. Het is belangrijk om te weten dat de hoeveelheid bloed bij honden minder is dan bij mensen tijdens menstruatie, en dat sommige honden heel schoon zijn en zichzelf vaak likken.

Gedragsveranderingen

Naast fysieke veranderingen kunnen er ook gedragsveranderingen optreden. Je hond kan aanhankelijker worden of juist meer op zichzelf. Sommige teefjes kunnen tijdens hun loopsheid rusteloos zijn of zelfs een beetje agressief tegenover andere honden. Het is belangrijk om deze gedragsveranderingen te herkennen en hier op een begripvolle manier mee om te gaan.

Hoe ga je hier mee om?

Hygiëne

Hygiëne is erg belangrijk tijdens de loopsheid. Zorg ervoor dat je de slaapplek van je hond regelmatig schoonmaakt en verschoont. Je kunt speciale broekjes voor je hond kopen die helpen om je huis schoon te houden. Deze broekjes houden de afscheiding tegen en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen.

Uitlaten

Wees extra voorzichtig wanneer je je hond uitlaat. Andere, met name mannelijke, honden zullen extra geïnteresseerd zijn in je teefje. Het is verstandig om je hond aan de lijn te houden en drukke hondenuitlaatplaatsen te vermijden.

Voeding en gezondheid

Let ook goed op de voeding en algemene gezondheid van je hond tijdens deze periode. Sommige teefjes kunnen minder eetlust hebben wanneer ze loops zijn. Zorg ervoor dat ze voldoende voedzaam voedsel en vers water heeft.

Wat doen als je niet wilt dat je hond zwanger wordt?

Sterilisatie

Als je niet wilt dat je Australische herder zwanger wordt, kun je overwegen haar te laten steriliseren. Dit is een chirurgische ingreep waarbij de eierstokken en meestal de baarmoeder worden verwijderd. Dit voorkomt niet alleen zwangerschap, maar kan ook gezondheidsvoordelen hebben en de kans op bepaalde ziektes verminderen.

Tijdelijke alternatieven

Als je sterilisatie een te definitieve stap vindt, zijn er ook tijdelijke anticonceptiemethoden zoals hormooninjecties of -pillen. Echter, deze kunnen bijwerkingen hebben en zijn meestal minder betrouwbaar dan sterilisatie.

Conclusie

De eerste loopsheid van je Australische herder is een belangrijk moment dat zorg en aandacht vereist. Door je goed voor te bereiden en te weten wat je kunt verwachten, kun je ervoor zorgen dat deze periode zo comfortabel mogelijk verloopt voor zowel jou als je hond. Onthoud dat het altijd verstandig is om bij twijfel of zorgen over de gezondheid van je hond advies in te winnen bij een dierenarts.

Soortgelijke berichten

Hondenverzekering

Het kost gemiddeld tussen 20 en 40 euro per maand. Dat is toch niet teveel voor jouw hond?
Dat is liefde

Facebook

Bezoek onze facebookpagina voor het laatste nieuws.