Joggen met hond

Joggen met hond

Verveel je je tijdens het joggen en moet je toch met de hond op pad? Ga dan de baan op met je trouwe viervoeter. Een goede training als de algemene voorwaarden kloppen.

Welke hond is geschikt om te joggen? Het hangt van het ras af.

Joggen met een gezelschapsdier heeft alleen zin als jouw hond de sportieve uitdaging aankan. Lichamelijke training met baas of bazin wordt al snel een last voor bijvoorbeeld teckels. Door hun korte benen bereiken ze snel de grenzen van hun prestatievermogen, omdat ze zelden het uithoudingsvermogen hebben voor lange afstanden. Bovendien bedreigt joggen met kleine honden de zogenaamde patellaluxatie, d.w.z. een plotselinge verplaatsing van de knieschijf. Bij een Jack Russell Terrier is dat anders. Een strakkere gang is voor dit ras geen probleem.

Betekent dit dat hoe groter de viervoeter, hoe beter? Helaas is het niet zo gemakkelijk. Hoewel Labradors en Golden Retrievers een gezette gestalte hebben, hebben ze vaak orthopedische problemen zoals heup- of elleboogdysplasie. Ze delen deze beperking met herdershonden. Zelfs windhonden zijn niet gemaakt voor lange runs, ondanks hun atletische bouw en snelheid. Sprintjes vinden ze niet erg, maar als het langer duurt, raken ze vaak buiten adem.

Beter rennende partners zijn Dalmatiërs, Rhodesian Ridgebacks, Duitse Kortharige Pointers of herdershonden zoals Australische Herders en Border Collies. En natuurlijk de veerkrachtige Huskeys. Voor de eerste sessie kun je het beste aan de dierenarts vragen of jouw hond geschikt is. Ongeacht het ras, moet je je wandelpartner grondig laten onderzoeken. Alleen fitte en gezonde viervoeters zijn geschikt om samen te joggen.

Overweldig jonge honden niet.

De leeftijd van de hond bepaalt hoe nuttig het is om met hem te gaan rennen. Puppy’s of jonge honden, tot de leeftijd van minimaal een jaar, voldoen meestal niet aan de eisen. Het skelet is nog aan het rijpen en de overbelasting kan op lange termijn tot negatieve effecten leiden. Laat de hond langzaam wennen aan hardlopen en laat ze voor de eerste training door een arts onderzoeken.

Waar moet je op letten bij het hardlopen met je hond.

Aanpassen aan de externe omstandigheden.

Loop je bij elk weer? jouw hond kan dat ook, bijna. Op dagen met temperaturen boven de 15 tot 20 °C dien je jouw hond te ontlasten, omdat hij zijn tol eist en oververhit raakt. In de zomer kun je ‘s ochtends en’ s avonds hardlopen als het koeler is.
Let altijd op het oppervlak van de route. Verwarmd asfalt in de zomer en zout op de wegen in de winter kunnen de poten van je reisgenoot verwonden. Kies een route met een zo zacht mogelijke grond, zoals weilanden, zand- of bosgrond.

Voer de hond niet voor het joggen.

Als je je hond laat eten vlak voordat je gaat joggen, riskeer je een torsie in de maag. Vooral grotere dieren doen dit vaak. Onbehandeld kan zoiets dodelijk zijn. Daarom is het absoluut taboe om minstens één tot twee uur voor het joggen te eten.

De hond geeft de werklast aan.

Afhankelijk van hun fysieke gesteldheid geven honden de voorkeur aan een bepaalde, constante loopsnelheid. Daar moet je je aan aanpassen. Begin met een lichte training zodat je gewend raakt aan het samen hardlopen. Afwisselend vijf minuten joggen en vijf minuten wandelen is een goede manier om te beginnen. Dit geeft de hond de tijd om in alle rust de omgeving te verkennen en zijn behoefte te doen.
Als de hond tekenen van uitputting vertoont, langzaam rent, zwaar hijgt of mank loopt, heeft hij een pauze nodig. Daardoor heeft hardlopen met je trouwe viervoeter meer het karakter van een oppervlakkige training. Als je lange afstanden of op hoog tempo wilt lopen, laat je hem beter thuis. Maak je geen zorgen als je hond een beetje op is of de volgende dag rusten wil. Dieren kunnen ook spierpijn krijgen. Als hij gedurende meerdere dagen onregelmatig beweegt, moet je hem door een dierenarts laten nakijken.

Het juiste gedrag bij het tegenkomen van mensen of honden.

Als je onderweg andere mensen of honden tegenkomt, houd dan wat afstand. Dit voorkomt lastige situaties die je of jouw hond in gevaar kunnen brengen. Minimaliseer het risico door routes met weinig verkeer te kiezen.

Welke uitrusting heb je nodig om te joggen met een hond.

Bij het samen joggen moet de hond altijd aangelijnd zijn. Vooral in bossen of parken kan het jachtinstinct naar boven komen en kan het dier op hol slaan. Zelfs viervoeters, die anders ieder woord gehoorzamen, zijn niet meer te temmen.

Leid de hond nooit bij de halsband tijdens het joggen. Met schokkerige bewegingen kun je zijn cervicale wervelkolom samendrukken. Een borstharnas is het meest geschikt voor sport.

Voor hardlooptraining moet je een jogginglijn hebben. Het heeft een heupband, waardoor je je handen vrij hebt. Veel modellen hebben ingebouwde vakken voor het eenvoudig opbergen van poepzakjes, lekkernijen en andere kleine voorwerpen.

Geef je hond bewegingsvrijheid en geef hem voldoende lijn. Als het meestal doorzakt, heb je de juiste lengte gevonden.

Denk aan.

Je sportvriendje snuffelt graag rond en moet zijn behoefte doen. Gun hem deze momenten en ren langzamer of stop dienovereenkomstig.

Soortgelijke berichten

Hondenverzekering

Het kost gemiddeld tussen 20 en 40 euro per maand. Dat is toch niet teveel voor jouw hond?
Dat is liefde

Facebook

Bezoek onze facebookpagina voor het laatste nieuws.